Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 22-7-2021

Ondanks de tot nu toe behoorlijk wisselvallige zomer, was het afgelopen week eigenlijk helemaal zo slecht nog niet. Na de enorme bakken regen die er de laatste tijd regionaal zijn gevallen in ons land en daarbuiten, was het afgelopen week relatief droog. Ook was er (flink wat) ruimte voor de zon en kwam het geregeld tot zomerse temperaturen. Een volgend lagedrukgebied komt echter in de buurt, waardoor we vanaf het weekend weer kunnen rekenen op enkele regen- en onweersbuien, en volgende week ook iets lagere middagtemperaturen. Het zonnige en warme weer in het buitenland lonkt dus bij velen.

De afgelopen dagen werd het zelfs op de Britse Eilanden tropisch warm met volop zon en ook in delen van Noord-Frankrijk was het goed toeven. Net als bij ons lopen de temperaturen daar ook dit weekend weer flink op, maar neemt ook het risico op (onweers)buien aanzienlijk toe. Voor het stabiele, zonnige en warme zomerweer moeten we verder naar het zuiden en ook Oost-Europa doet voor wat het weer betreft nog goed mee.

Britse eilanden

Vorige week werden er op de Britse Eilanden nog hittewaarschuwingen afgegeven voor maximumtemperaturen ruim boven 30 graden, ofwel tropische waarden. Tot in Noord-Ierland aan toe was het onder invloed van een hogedrukgebied stralend zomerweer en dus erg warm. Nu komt er vanuit het zuiden een lagedrukgebied opzetten en zien we de komende dagen een weersomslag. De hoge temperaturen worden ingeruild voor normale waarden voor Britse begrippen, veelal tussen 20 en 23 graden. Ook vallen er geregeld regen- en onweersbuien, vooral in het zuiden van Engeland, Wales en Ierland, later ook in Schotland. Tussendoor schijnt ook de zon nog af en toe en dan kan het regionaal nog even iets warmer worden.

Frankrijk

Vrijdag is het in een groot deel van Frankrijk nog tropisch warm, maar vanaf het weekend gaan ook daar de temperaturen aanzienlijk omlaag. Nog steeds blijft het er wel aangenaam, met in het noorden en midden gemiddeld een graad of 23, en in het zuiden is het nog iets warmer, maar er gaan ook daar af en toe buien vallen, soms ook met onweer en hagel. Met name de Cote d’Azur blijft erg warm, met daar nog maxima rond 30 graden en veel zon.

Spanje en Portugal

Op het Iberisch Schiereiland zien we grote verschillen. In het noordwesten van Spanje en het noorden van Portugal is het op nadering van een lagedrukgebied ook wat wisselvallig, met naast veel zon ook af en toe een regen- of onweersbui. In de andere delen van beide landen is het kurkdroog, volop zonnig en nog steeds bloedheet. In de Spaanse binnenland stijgt het kwik nog steeds geregeld tot boven 40 graden! Ook op de Balearen, waaronder de bekende vakantie-eilanden Mallorca en Ibiza, is het stralend zomerweer met zomerse tot tropische maximumtemperaturen, net als op de Canarische Eilanden.

Italië

Zowel het midden als het zuiden van Italië hebben nog steeds volop zomerweer, met amper een wolkje aan de lucht en dagelijks tropische waarden, rond of ruim boven 30 graden. Het noorden van Italië is echter iets wisselvalliger. Aan de zuidkant van de Alpen ontstaan nu en dan buien, soms stevig, met ook onweer en hagel, en deze trekken vervolgens nog iets verder Italië in. Op de plekken waar af en toe een bui valt, is het tijdelijk minder warm, soms maar rond 20 graden, maar zodra de zon weer kans krijgt om zich te laten zien, warmt het snel op tot vaak 25 of zelfs 30 graden.

Griekenland en Turkije

Ook in Griekenland en Turkije is en blijft het onder invloed van een hogedrukgebied stralend zomerweer. De zon schijnt er uitbundig en op grote schaal is het tropisch warm, op enkele plekken zelfs boven 35 graden. Vooral op de Griekse eilanden is het met ook een beetje wind vaak zeer aangenaam, op het vasteland staat veel minder wind.

De Balkanlanden

Net als in Griekenland en Turkije is het ook in de Balkanlanden de komende tijd stralend zomerweer. De zon schijnt continu volop en de temperaturen stijgen dagelijks tot boven 30 graden, regionaal tot boven 35 graden. Alleen het noorden van Hongarije heeft af en toe wat meer bewolking, maar ondanks dat blijven de temperaturen er hoog.

De Alpenlanden

Net als het noorden van Italië, is het ook in Zwitserland en Oostenrijk wisselend. Zodra de zon er schijnt, en dat is best regelmatig, dan warmt het flink op tot boven 25 graden, maar er vallen ook geregeld (onweers)buien. Tijdens die buien is het vaak niet warmer dan een graad of 20. De warmste lucht zit duidelijk aan de zuidkant van de Alpenkam, aan de noordzijde is het gemiddeld een paar graden frisser.

Centraal-Europa

De centrale delen van Europa, waaronder een groot deel van Duitsland, maar ook Polen, Tsjechië en Slowakije, zijn ook in de ban van lagedrukgebieden, met naast geregeld zon ook weer enkele (onweers)buien. Daar waar de buien vallen, is het net als in ons land zo’n 20 tot 25 graden, en daar waar de zon even goed doorbreekt, kan het ineens een flink stuk warmer worden. Ook staat er op passage van zo’n buienlijn of -gebied soms even flink wat wind.

Scandinavië

Een hogedrukgebied nestelt zich de komende dagen boven Scandinavië en daar is de zomer dan ook in volle gang. Ruime dertigers zijn deze zomer niet vreemd in grote delen van Scandinavië, zelfs tot in Lapland aan toe. Deze week is het iets minder warm, maar vooral het midden van Zweden, Noorwegen en Finland warmen toch weer flink op, met regionaal ruim 30 graden. In het noorden is het iets minder warm, met temperaturen tot rond 20 graden, maar er is wel flink wat ruimte voor de zon. Het zuiden van Noorwegen en Zweden, maar ook Denemarken pikken af en toe een bui mee die hoort bij het lagedrukgebied dat vanuit het westen Europa in komt zetten. Later in de week breiden de buien zich nog iets verder uit naar het noorden.

Benelux

Na een relatief droge en rustige week zien we in de Benelux vanaf het weekend weer een omslag. Een lagedrukgebied trekt vanuit het westen Europa in en komt precies boven deze omgeving te liggen. Hoewel de temperatuur in het weekend nog even flink stijgt, tot veelal boven 25 graden, wordt het vanaf dat moment ook wisselvalliger. Naast zonnige perioden, zijn er in zowel België, Luxemburg als Nederland ook bijna dagelijks wel een aantal buien actief, soms ook met onweer en hagel. Met de enorme hoeveelheden water die er vorige week zijn gevallen en de nog sterk verzadigde bodem kan er dan met niet eens zo heel veel regen toch weer (lokale) wateroverlast optreden. Voordeel is wel dat de buien sneller trekken en een bui dus niet op 1 plek helemaal leeg regenen.

Bron: weer.nl