Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-7-2021

Terwijl aan de horizon nieuwe regen- en onweersbuien opdoemen, is het de eerste dagen (tot en met vrijdag) nog droog en aangenaam zomerweer in Nederland. Bijna iedere dag komt de zon er mooi door, maar drijven ook wolkenvelden over die de zon vooral in het noorden en oosten van het land in de weg kunnen zitten. De temperaturen handhaven zich op een niveau van tussen 20 en 25 graden. In het weekend wordt het warmer, maar volgen ook (onweers)buien.

Na een nacht met brede opklaringen en temperaturen die voor het eerst in langere tijd weer eens beneden 10 graden zijn gekomen (de vliegbasis Twenthe bij Enschede had een minimumtemperatuur van 7,4 graden en een grondtemperatuur van 2,1 graden) komt vandaag op de meeste plaatsen eerst de zon er goed door. In het noordoosten en oosten drijven al wolkenvelden over waaruit heel lokaal een spat regen zou kunnen vallen. Later vandaag ontstaan ook op andere plaatsen stapelwolken die wat kunnen samenklonteren en de zon ook af en toe afschermen. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind en het wordt van noord naar zuid tussen 20 en 25 graden.

Opnieuw een koele nacht

Vanavond en de komende nacht worden opnieuw brede opklaringen verwacht. Het wordt nevelig en net als in voorgaande nachten kunnen plaatselijk mistbanken ontstaan. Het koelt opnieuw flink af; op de koudste plaatsen daalt het kwik tot ongeveer 9 graden.

Morgen drijven in het noorden en oosten enkele wolkenvelden vanaf de Noordzee binnen, in de rest van het land komt net zoals vandaag de zon er vaker en langer door. Op een spatje regen in het noordoosten na blijft het droog en bij een opnieuw zwakke tot matige wind uit meest noordelijke richtingen wordt het van noord naar zuid tussen 21 en 25 graden. In Zeeuws-Vlaanderen zou het kwik plaatselijk tot 26 graden kunnen stijgen.

Ook donderdag en vrijdag hebben we nog een afwisseling van (flink wat) zon en wolkenvelden die vooral over de noordelijke provincies drijven. Vrijdag moet, doordat de wind de noordoosthoek opzoekt, de zon ook in het noorden behoorlijk kunnen doorbreken. Is het donderdag met temperaturen tussen 21 en 24 graden even iets koeler, vrijdag moet het in het zuiden van het land weer 25 en lokaal 26 graden kunnen worden. De noordoostenwind is matig.

In het weekend warmer en onweerskansen

In het weekend wordt het niet alleen nog warmer – zaterdag zou het in het oosten lokaal zelfs 30 graden kunnen worden – maar komt vanuit het zuidwesten ook een storing dichterbij. Zaterdag al neemt in het zuiden later op de dag de kans op een onweersbui toe, in de nacht nar zondag kunnen ze overal voorkomen. Zondag overdag lijkt het een tijdje droog te blijven met een afwisseling van stapelwolken en zon en nog steeds zomerse temperaturen, totdat in de avond nieuwe regen- en onweersbuien opdoemen. Er kunnen dan opnieuw flinke exemplaren tussen zitten.

Bron: weer.nl