Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

DElfzijl, 15-1-2021

Een eerste blik op de weerkaarten voor de langere termijn laten meteen de onzekerheid zien. De echt koude lucht zit vooral in het noorden en oosten van Europa en de warmere lucht bevindt zich in het zuiden en zuidwesten. En wij zitten steeds precies op de grens van die beide luchtsoorten, met de ene keer de relatief milde oceaanlucht in onze omgeving en de andere keer in de koudere lucht vanuit het oosten. We bevinden ons dus precies te midden van het ‘slagveld’. Spannende weerkaarten dus!

De winterliefhebbers zuchten nu dat er nog steeds geen lekkere winteruitbraak in zit, maar met dit soort kaarten kan het ineens wel gebeuren. Of inderdaad toch niet, waarbij het winterweer zich dan vooral buiten onze landsgrenzen manifesteert. Maar er gebeurt in ieder geval weer iets in deze weerkaarten en dat konden we over de vorige winter niet zeggen.

Week 1: 18 t/m 24 januari: Zachte lucht verdrijft wintertje

Deze week ligt de koude luchtmassa vooral boven het noorden van Europa en zakt deels verder uit tot over het oosten van het continent, als ook westelijk Rusland. De temperaturen liggen daar ruim onder nul en het is er kouder dan gemiddeld in deze periode en het is er vrij droog. In het zuiden en westen van Europa zien we voor wat betreft de temperatuur nauwelijks afwijkingen ten opzichte van het langjarige gemiddelde, wat betekent dat de maximumtemperaturen steeds rond een graad of 5 gaan uitkomen en het in de nachten soms licht kan vriezen. Wel zit er begin van de week wel ineens even een belletje warmere lucht tussendoor, waarbij de temperaturen overdag lokaal kunnen oplopen tot een graad of 10. Ook zien we een duidelijke afwijking voor wat betreft neerslag. Het is een stuk natter dan gemiddeld en dat zien we in de huidige weerkaarten ook terugkomen. Met dit soort temperaturen is dit regen, maar vooral tegen het einde van de week kan er ook weer wat winterse neerslag vallen.

Week 2: 25 t/m 31 januari: Precies op de grens

In deze week lijkt het vooral in het oosten van Europa weer minder koud te gaan worden. De echte kou bevindt zich nog met name in Scandinavië. Rondom het Middellandse Zeegebied is de luchtdruk hoger en is het relatief warm en droog. Daartussen ligt een smalle strook waarin we nauwelijks afwijkingen ten opzichte van normaal zien en daar zitten wij precies in. Lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan overheersen, met regelmatig regen en soms wat meer wind in onze omgeving. Het lijkt op basis van deze weerkaarten weer iets natter dan gemiddeld in deze tijd te worden. Er stroomt vanaf zee steeds mildere lucht binnen, waarmee de middagtemperaturen rond 6 graden zullen uitkomen, al zitten wij wel pal aan de zuidflank van een bel wat koudere lucht. Het winterweer zit dus nog steeds wel dichtbij. Vooral het noorden krijgt daar soms even een veegje van mee.

Week 3: 1 t/m 7 februari: Kou nog steeds in de buurt

Ook deze week zit de koudere lucht nog dicht bij ons in de buurt, iets ten noorden van ons, maar of dit ons ook daadwerkelijk weet te bereiken is de vraag. Wij bevinden ons met een westelijke stroming in vrij neutraal gebied voor wat betreft de temperaturen, dus een beetje hetzelfde beeld als in week 2. Wel lijkt het iets droger te gaan worden. De buien beperken zich vooral nog tot de zuidwestelijke en westelijke kustregio’s. Ook in deze week zien we nog wel dat als de wind ook maar even vanuit het noordoosten gaat waaien, het ineens wel koud kan gaan worden. De onzekerheid blijft dus bestaan.

Week 4: 8 t/m 15 februari: Late winterkou of vleugje lente?

De zachtere lucht in het zuiden van Europa trekt zich wat terug naar het zuiden, waardoor we in de centrale delen van het continent en dus ook bij ons geen grote temperatuurafwijkingen zien ten opzichte van gemiddeld in februari. Ook worden de afwijkingen voor wat betreft neerslag steeds minder groot.

Conclusie

Na het winterweer van dit weekend is het voorlopig weer gedaan met de winterse kou. De zachtere lucht gaat overheersen en het wordt wisselvallig. Toch blijft de echte koude lucht ook dicht bij ons in de buurt, veelal net ten noorden en noordoosten van ons, dus als de wind ook maar eventjes draait naar het noorden tot noordoosten kan het toch zomaar ook weer tijdelijk winters zijn. Het winterweer is voorlopig dus nog niet helemaal afgeschreven. Spannend!

Bron: weer.nl