Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 18-11-2020

Heeft iemand vandaag al tot Nationale Grasmaaidag uitgeroepen? Bij deze dan: de omstandigheden zijn perfect!

De lucht is blauw, de zon schijnt, en het is behoorlijk warm – dit soort dagen zijn er niet veel in november. Zoek je nog naar een fijne activiteit waarmee je naar buiten kan en toch niet van huis hoeft: geef je gazon dan nog even een maaibeurt.

Van de week wees een van onze weerfotografen ons erop dat er nu, over de helft van november, nog steeds gras gemaaid moet worden. Tja, echt koud is het nog nauwelijks geweest. Een lokaal graadje vorst is de schrale oogst aan ‘winterprikjes’ tot nu toe. Dat betekent ook dat je gazon nog weinig reden heeft gehad om aan de winterpauze te beginnen.

Winterstop

Als je een gazon hebt, merk je dat gras het hele jaar door groeit. Maar hoe kouder het is, hoe minder snel het gaat. Echt stoppen met groeien doet het niet, maar in de winter merk je er nauwelijks iets van. Je zult dus ook een stuk minder hoeven maaien dan in bijvoorbeeld het voorjaar. Overigens groeit gras ook weer minder hard bij grote warmte, maar dat is nu niet van toepassing.

Voor de grasfanaat

Kou of warmte betreft hier trouwens de temperatuur van de bodem. Voor gras is de ideale bodemtemperatuur ongeveer 15 graden. Dan groeit het het best. Komt de bodemtemperatuur onder de 5 graden, dan stagneert de groei bijna helemaal. Hetzelfde geldt bij bodemtemperaturen boven de 25 graden. Echte grasfanaten meten dit natuurlijk met een bodemthermometer. Maar in het algemeen geldt voor het najaar dat het gras nog doorgroeit als het overdag op de gewone thermometer niet onder de 7 graden is, en ’s nachts niet onder de 3 graden. Dat halen we de laatste tijd ruimschoots.

Winterklaar

Grasmaaien is goed voor je gazon. Net zoals naar de kapper gaan goed is voor je haar. Het gras wordt gestimuleerd om nieuwe scheuten aan te maken, en doordat het gras korter is krijgen die nieuwe scheuten ook voldoende licht. Ook wordt de groei van onkruid daarmee onderdrukt. Maar – het gras maaien bij vorst is juist weer niet verstandig: het kan het gazon beschadigen. Nog een laatste keertje maaien voordat de winter aanbreekt is dus aan te raden.

Grasmaaidag

Vandaag is daar dus de ideale dag voor. Het is droog, warm zat, en heerlijk zonnig buitenweer. Na vandaag wordt het een stuk(je) kouder, en ook weer flink wisselvalliger, en voorlopig blijft dat even zo. Het is vandaag net als die eerste toevallige mooie zonnige voorjaarsdag van het jaar, die in vervlogen tijden nog wel eens rokjesdag werd genoemd. Misschien kunnen we die toevallige laatste mooie najaarsdag dan wel bombarderen tot nationale grasmaaidag?

Bron: weer.nl