Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-11-2020

Het is de warmste 14 november ooit gemeten. Zojuist, om 15:00 werd het in Ell 16,2 graden. Daarmee is het oude record uit 2009, toen het (toevallig ook in Ell) 16,0 graden werd, verbroken. Tot een officieel datumrecord is het niet gekomen. De thermometer in De Bilt kwam uit op 14,7 graden tegen 14,8 graden in 1994.

Een dagrecord op zich zegt nog niet zoveel met betrekking tot het klimaat/klimaatverandering, maar de verhouding van het aantal warmte- en kouderecords doet dat wel. Deze verhouding is sinds het eind van de jaren '80 uit balans en deze eeuw zien we 10 keer meer warmte-records dan kouderecords!

Warmte te wijten aan aanhoudende zuidwestelijke stroming
We schreven er op deze site al meermaals over, maar de warmte is te wijten aan een diepe zuidwestelijke stroming. De zuidwestelijke stroming komt tot stand door een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een laag ten westen van ons. Daarmee wordt lucht aangevoerd vanaf de Azoren en Afrika en bevindt de temperatuur bij ons zich al dagenlang in de dubbele cijfers. Ook morgen maken we weer kans op een warmterecord, maar later op de dag volgt er een omslag naar een wat koeler en onstuimiger weertype.

Bron: weer.nl