Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 8-11-2020

Afgelopen nacht daalde de temperatuur tot dichtbij het vriespunt, maar op anderhalve meter hoogte, de normale waarnemingshoogte, kwam het niet tot vorst. Dichterbij de grond, op 10 centimeter hoogte, vroor het vooral langs de oostgrens lokaal wel een graadje, maar verder bleef het kwik net iets boven nul. Het had gemakkelijk gekund, want het was vrijwel helder en er stond nauwelijks wind, maar de aangevoerde lucht was simpelweg iets te warm.

Een oosten- tot zuidoostenwind voert ook vandaag weer erg zachte lucht bij ons aan en in combinatie met ook flink wat zon warmt het dan ook snel op. Dat de zon in deze tijd van het jaar geen hele grote rol meer speelt bij de opwarming wordt vandaag heel duidelijk, want in het noorden van het land schijnt de zon over de gehele daglicht periode zo’n 7 a 8 uur, ofwel het meest haalbare, en daar wordt het zo’n 12 tot 14 graden. In het zuiden trekken op nadering van een zwakke storing ook wat wolkenvelden voorbij en schijnt de zon gemiddeld een uurtje of 4, de helft dus ten opzichte van het noorden, maar daar wordt het wel een stuk warmer, met daar 17 a 18 graden. Het midden van het land zit er met gemiddeld 6 uur zon en een graad of 15 a 16 een beetje tussenin.

De norm
Normaalgesproken hoort het in deze tijd van het jaar, de eerste decade van november, overdag een graad of 11 te worden, uitgaande van Nederlands hoofdweerstation De Bilt, en daar zitten we vandaag dus ruim boven. In de tweede decade van de maand november ligt het langjarig gemiddelde alweer op 9 graden, dus alweer bijna 2 graden lager ten opzichte van de eerste decade. De temperatuur hoort volgens de klimaatboeken nu snel omlaag te gaan, maar dat zien we de komende tijd niet gebeuren. De wind draait naar het relatief warme zuiden en er blijft dan ook zachte lucht bij ons aangevoerd worden.

Zuidelijk wind
Tussen een hogedrukgebied boven oostelijk Europa en een opkomend lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan steekt bij ons die warme zuidelijke wind op. De temperaturen blijven dan ook relatief hoog voor de tijd van het jaar. Maandag wordt het in het zuiden wederom maximaal 18 graden en hoewel de temperatuur daarna iets gaat zakken, wordt het ook de rest van de week steeds niet kouder dan 12 tot lokaal 16 graden. Ruim boven de norm dus.

Licht wisselvallig
Die zuidelijke wind voert naast milde lucht ook wat meer bewolking bij ons aan en af en toe valt ook weer wat nattigheid. De meeste neerslag valt echter steeds gedurende de avonden en nachten. Zo valt dinsdagavond bijvoorbeeld een aantal buien en in de nacht naar woensdag en donderdag houden we het ook niet helemaal droog. Tussendoor zijn er echter ook lange droge perioden, met af en toe zonneschijn. Op passage van zo’n regenfront kan het wel even iets steviger gaan waaien, maar hoger dan windkracht 6 aan de kust komen we niet.

Langere termijn
Ook op de langere termijn lijkt het koudere weer nog weg te blijven. Met een aanvoer vanuit het warme zuiden blijft het voorlopig relatief zacht. Ook de autoruitenkrabbers zijn de komende tijd niet nodig, want ook in de nachten blijft het vrij mild, met minimumwaarden ruim boven het vriespunt. Aan de kust wordt het meestal niet kouder dan een graad of 10.

Bron: weer.nl