Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 5-11-2020

Misschien is het u al opgevallen, maar ze zijn er weer. Ganzen. Nog niet in hele grote getalen, maar het worden er de komende tijd steeds meer. Grote groepen ganzen trekken namelijk ieder najaar vanuit de poolstreek naar ons land of verder zuidwaarts om te overwinteren.

Vanaf november trekken de ganzen met miljoenen tegelijk vanuit bijvoorbeeld het noorden van Rusland of Lapland zuidelijker Europa in. Vroeger gold ons land vooral als tussenstop, want ook hier waren de winters toen nog koud, maar de laatste jaren verlopen onze winters zo zacht, dat veel ganzen er voor kiezen om de hele winterperiode in ons land te blijven. Er overwinteren zo’n anderhalf miljoen ganzen in Nederland, waaronder soorten als de grauwe gans, de dwerggans, de brandgans en de rotgans. Het andere deel van de ganzenpopulatie trekt verder naar andere landen, waaronder de Britse Eilanden en Duitsland.

Teamwork
In relatief kleine groepjes vliegen ze vaak luid gakkend in de typische V-formatie ons land in en dat is al prachtig om naar te kijken. Nog mooier wordt het als je bedenkt hoe goed zo’n groep ganzen eigenlijk samenwerkt. Ze leggen grote afstanden af en vliegen dichtbij elkaar. Dit laatste doen ze omdat ze dan van de opstijgende wervelingen van de voorganger kunnen profiteren. Dit scheelt per gans al een hoop energie en door onderling af en toe van plek te wisselen, worden de zwaarste plekken, daar waar de ganzen de meeste krachtinspanning moeten leveren, mooi over de hele groep verdeeld.

Natte natuurgebieden
Eenmaal op bestemming kunnen ze hun buikjes weer rond eten aan onder andere vers gras, zaden en vruchten, waarbij het Nederlandse boerenland, maar natuurlijk ook de grote natte natuurgebieden, meren en uiterwaarden favoriet zijn. Vanaf februari beginnen de ganzen uiteindelijk weer aan hun terugreis naar de broedgebieden in o.a. Scandinavië en Rusland.

Ook vele andere trekvogels
Niet alleen ganzen, maar ook vele andere trekvogels zijn inmiddels aan hun vlucht naar het zuiden begonnen. Vele soorten vogels vliegen naar Afrika, maar ook Zuid- en West-Europa zijn geliefd. Ze vliegen natuurlijk niet allemaal precies over Nederland, maar de komende tijd is er voor de liefhebber veel moois te zien in de lucht. Vooral op relatief zonnige dagen, zoals vandaag en de komende dagen, met daarbij zuidelijke of zuidoostelijke winden zijn vaak grote groepen met trekvogels te zien. Het loont de komende dagen dus de moeite om af en toe even naar boven te kijken. Misschien ziet u ze wel vliegen!

Bron: weer.nl