Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 5-11-2020

Het is begin november en langzaamaan begint het winterseizoen in zicht te komen. Het is snel donker, we worden op allerlei manieren alweer lekker gemaakt met de feestdagen en de temperaturen gaan steeds verder omlaag. Ja, normaalgesproken wel, maar nu even niet. Er wordt de komende dagen relatief warme lucht aangevoerd en in plaats van omlaag gaat het kwik juist omhoog. In het weekend wordt het regionaal 17 graden, maandag mogelijk 18.

Vanochtend zullen veel mensen toch wel even blij zijn geweest dat er thuisgewerkt moet worden, want dat scheelde weer een paar minuten autoruiten krabben. Op grote schaal kwam het tot vorst aan de grond en vooral in de zuidoostelijke helft van het land vroor het ook op de normale waarnemingshoogte, anderhalve meter, licht. De koudste plek was het Limburgse Ell, met daar -1,7 graden. Vanochtend dus vorst, dit weekend 17 a 18 graden.

Zuidoostelijke wind
Het rustige weer, met weinig wind en flink wat ruimte voor de zon, maar ook de koude nachten, hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat boven onze omgeving ligt. Dit hogedrukgebied schuift de komende dagen geleidelijk oostwaarts, waardoor de wind bij ons naar het zuidoosten tot zuiden draait. Warme lucht vanuit zuidelijk Europa wordt dan onze kant op geblazen en dat resulteert in vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

Boven de norm
Volgens de klimaatboeken hoort het in de eerste decade van november in De Bilt overdag 11,4 graden te worden en in de nachten 4,9 graden. Momenteel zitten we met maximaal 11 a 12 graden redelijk rond de norm. De nachten zijn wel een stuk kouder. De komende dagen komen we met die 17 of 18 graden echter ruimschoots boven deze normalen uit. Dat is niet overal in het land het geval, want in het noorden hangt steeds iets meer bewolking en wordt het veelal 11 tot 14 graden. In het midden, maar vooral zuiden van het land is het warmer, met daar vanaf zaterdag een aantal dagen maxima tot 18 graden, 7 graden boven de norm.

Ochtendgrijs
Zondag trekt er vanuit het zuiden een zwakke storing over het land, met tijdelijk wat meer bewolking en misschien zelfs een spat regen, maar de rest van de dagen is het droog met nog regelmatig ruimte voor de zon. De ochtenden kunnen in eerste instantie wat grijs verlopen, maar uiteindelijk komt de zon ’s middags meestal weer goed tevoorschijn en warmt het op.

Ook nachten minder koud
Niet alleen de zon maakt het zo warm, het is ook echt warmere lucht. Dat gaan we vooral in de nachten ook heel duidelijk merken. Want hoewel er ’s nachts nog steeds opklaringen zijn en er niet veel wind staat, wordt het een stuk minder koud. Komende nacht en ook in de nacht naar zaterdag kan het regionaal nog tot een graadje vorst komen, maar in de nachten daarna bevinden we ons duidelijk in die warmere lucht en wordt het ook ’s nachts niet meer kouder dan 7 tot 10 graden. Koning Winter laat dus nog duidelijk even op zich wachten.

Bron: weer.nl