Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 5-11-2020

De resten van orkaan Eta, die afgelopen vrijdag als een categorie 4 orkaan in het noordoosten van Nicaragua aan land is gegaan, liggen nu boven Honduras en buigen terug naar de Caribische Zee, waar ze morgenavond weer boven terechtkomen. Daarna lijkt Eta te activeren en opnieuw een tropische storm te worden die op weg naar Cuba en in latere instantie mogelijk ook het zuiden van de Amerikaanse staat Florida gaat.

Toen Eta als orkaan in Nicaragua aan land ging, was de verwachting dat het systeem door de bergen snel uit elkaar geslagen zou worden en zijn wind zou verliezen. Dat is de afgelopen dagen precies zo gebeurd. In Nicaragua vielen 3 doden, onder wie twee goudzoekers die onder een instortende berg terechtkwamen. In Honduras is tot nu toe één persoon omgekomen. Veel mensen zitten wel in schuilplaatsen en er zijn overstromingen.

De regens, horend bij Eta, houden aan. In het bergachtige binnenland van Nicaragua en Honduras kan in totaal tussen 300 en 600 millimeter regen vallen, in geïsoleerde gebieden zelfs tot 900 millimeter. Veel mensen denken terug aan 1998, toen vooral de regens van orkaan Mitch in dezelfde regio een ramp veroorzaakten, waarbij rond 11.000 mensen het leven lieten en nog veel meer mensen huis en haard verloren door het vele water.

Op weg naar Cuba en Florida
Kreeg Mitch na zijn doortocht door de landen van Centraal-Amerika een tweede leven (ook toen op weg naar Florida waar de orkaan later schade aanrichtte), met Eta lijkt hetzelfde te gebeuren. Is er nu van de orkaan, behalve de vele regen, weinig meer over, zodra het systeem weer boven de Caribische Zee ligt, wordt een nieuwe intensivering verwacht. Als tropische storm lijkt Eta naar Cuba op weg te gaan, waar het systeem waarschijnlijk in de nacht naar zondag de oversteek maakt. Daarna kan het zuiden van Mexico met de in kracht toenemende Eta te maken krijgen, al is dat deel van de koers van de cycloon nog onzeker. Omdat de omstandigheden voor een hernieuwde groei van de ex-orkaan dit keer ongunstiger zijn, is het nog de vraag of Eta tijdens zijn volgende reis opnieuw een orkaan wordt.

Bron: weer.nl