Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 3-11-2020

Vandaag konden we al enige tijd genieten van een strakblauwe lucht en dus volop ruimte voor de zon. En de komende dagen gaan we de zon vaker zien. Een hogedrukgebied komt boven onze omgeving te liggen en houdt storingen voorlopig op afstand. We kunnen dan ook uitkijken naar een aantal rustige en droge herfstdagen, met geregeld zon, weinig wind en later in de week ook weer iets oplopende maximumtemperaturen. De nachten worden juist kouder.

Een klein, maar venijnig lagedrukgebiedje trok vandaag – dinsdag – noordoostwaarts over de Noordzee en vooral vanmiddag vielen aan de kust dan ook een aantal buien. Ook stak er een stevige wind op uit zuid- tot zuidwestelijke richtingen, die aan de kust soms even stormachtig was, met lokaal ook zware windstoten. Onstuimig herfstweer dus, maar landinwaarts was daar in eerste instantie weinig van te merken. Het bleef er op de meeste plaatsen droog, met nog flink wat ruimte voor zon en nauwelijks wind. Halverwege de middag begon het ook daar pas te waaien, soms windkracht 5, nam de bewolking steeds verder toe en viel een lokale bui.

Luchtdruk omhoog
Dinsdagavond verplaatst het lagedrukgebiedje, met het bijbehorende windveld, zich verder naar het noorden en is het vooral op de Waddeneilanden soms nog stormachtig. In de nacht naar woensdag begint de luchtdruk vanuit het zuiden al te stijgen en klaart het wat op.

Ochtendgrijs
Tot en met zaterdag ligt een uitloper van een hogedrukgebied ten westen van ons vervolgens over onze omgeving en blijven storingen op afstand. Dat resulteert in rustig en droog weer, met geregeld zon en niet veel wind. Wel is er in dit soort hogedruksituaties in de nachten een risico op vorming van mist, nevel en laaghangende wolkenvelden, waardoor het in de vroege ochtenden in eerste instantie tegen kan vallen. Uiteindelijk lijkt die grijzigheid echter weer op te lossen en is er nog flink wat ruimte voor de zon. De meeste ruimte voor zon is er steeds in het zuiden van het land. Het noorden blijft gevoelig voor wat bewolking vanaf de Noordzee.

Warmere en drogere lucht
De middagtemperaturen komen rond normaal uit, maar later in de week draait de wind van het zuidwesten tot zuiden naar het zuidoosten en vanuit die hoek stroomt drogere en iets warmere lucht onze omgeving in. Het kwik gaat dan iets omhoog en vooral in het zuiden is 15 a 16 graden dan mogelijk. In het noorden blijft het met iets meer bewolking en wind een paar graden frisser, met daar een graad of 11 a 12. Omdat de aangevoerde lucht ook iets droger is, neemt de kans op mistvorming in de nachten geleidelijk af.

Graadje vorst in de nachten
Voor wat betreft de nachtelijke temperatuur is het een ander verhaal, want die gaan in deze omstandigheden juist flink omlaag. In opklaringen en met weinig wind kan het flink afkoelen en in de nacht naar donderdag zou het in het zuiden lokaal al tot een graadje vorst kunnen komen. Ook de nachten daarna blijven koud, met regionaal temperaturen rond het vriespunt en op grotere schaal vorst aan de grond. Houdt u de ijskrabber bij de hand?

Bron: weer.nl