Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 3-11-2020

Op de Caribische Zee, ten oosten van Nicaragua, heeft zich een nieuwe orkaan gevormd; Eta. Het is het 28ste systeem met een naam van dit seizoen en daarmee wordt het record van 2005, met nog ongeveer een maand aan seizoen te gaan, geëvenaard.

Eta is vanochtend tot een orkaan van de 4e categorie opgewaardeerd. Het systeem is de afgelopen 24 uur enorm in activiteit toegenomen en de kans bestaat dat Eta over enkele uren als een orkaan van de 5 categorie aan land gaat in het noordoosten van Nicaragua. Rond de kern worden nu windsnelheden van 235 kilometer per uur gemeten, in windstoten gaat het nog veel harder tekeer.

Enorme schade
Daar waar de orkaan aan land gaat, wordt enorme schade verwacht van de wind, stormvloeden en regenval. Omdat de orkaan maar erg langzaam trekt, bereiden landen als Nicaragua (waar de orkaan in het noordoosten aan land zal gaan) en Honduras zich ook voor op de overstromingen waarmee de passage gepaard zal gaan.

Van de wind wordt verwacht dat die, als Eta eenmaal aan land is gegaan, dat die wel behoorlijk snel zal afnemen. Het gebied waar de orkaan overheen lijkt te gaan trekken, is erg bergachtig en daar wordt de circulatie van het systeem toch vrij snel uit elkaar geslagen. De regens die erbij horen, houden dan echter gewoon aan.

Orkaan Mitch
Zowel Nicaragua als Honduras hebben slechte ervaringen met traag trekkende orkanen uit het verleden. Zo veroorzaakte orkaan Mitch eind oktober 1998 in beide landen een enorme ramp, vooral omdat de regenhoeveelheden totaal uit de hand liepen. Vele honderdduizenden mensen raakten dakloos en duizenden vonden de dood, in beide landen. Ook in Guatemala en El Salvador vielen slachtoffers als gevolg van de orkaan.

Omdat de centrale circulatie van Mitch als door een wonder overleefde, kon het systeem – eenmaal terug boven de Caribische Zee – opnieuw tot een orkaan uitgroeien, die later ook nog in Florida aan land zou gaan. Daar vielen 2 doden en raakten 645 woningen beschadigd. Of de circulatie van Eta de tocht door Midden-Amerika gaat overleven, is de vraag. Wel is het zo dat later deze week in de omgeving van Midden-Amerika boven zee een nieuwe tropische storm wordt berekend.

Bron: weer.nl