Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 2-11-2020

Wat was het warm zeg! De records buitelden weer over elkaar heen. Het is al dik 20 graden geworden in het zuidoosten van het land, maar aan het eind van deze middag zal het ineens tussen de 11 en 13 graden zijn en is het zelfs veel kouder dan het vannacht was. Hoe zit dat?

Het antwoord is simpel: een koufront trekt over. ‘Koufront’ klinkt als een plotselinge inval van sneeuw, ijs en andere horrorwinter-elementen. Dat is het dus niet. Het is niet meer dan de overgang naar een andere luchtsoort, in dit geval eentje met een lagere temperatuur.

Waar twee luchtsoorten op elkaar botsen, gebeurt altijd iets. Op dit moment trekt een band met regen over het land; deze regen markeert de grens tussen de warmere lucht van eerder vandaag en de koudere lucht waar we in terecht gaan komen. Achter de regen zie je de temperatuur dan ook snel dalen.

Een koufront komt meestal veel abrupter binnen dan een warmtefront, en de neerslag die er door ontstaat is ook vaak heviger. Achter de regen is het weliswaar een stuk kouder, maar het klaart ook snel op. In het westen van het land zie je de zon nog goed doorbreken, voordat ie weer onder gaat. Maar wees gerust: later deze week komt iedereen aan de beurt voor een flinke portie zonneschijn.

Bron: weer.nl