Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 2-11-2020

Mensen die vanochtend vroeg buiten de deur kwamen, zijn misschien toch wel even geschrokken. Het maakte namelijk niet uit of je binnen in je huis of erbuiten stond, het was precies even warm. De temperaturen, die gisteren al tot tussen 15 en 18 graden waren gestegen, liepen in de nacht alleen maar verder op. In de tweede helft van de nacht was het op veel plaatsen tussen 17 en 19 graden; absurd warm. De hoge luchtvochtigheid deed de rest: het voelde aan als op een warme, zomerse augustusochtend.

We schreven het een paar dagen geleden al, voor extreme temperaturen heb je in deze tijd van het jaar vooral de aanvoer van warme lucht en een harde wind nodig, die ervoor zorgt dat die warme lucht niet de tijd heeft om af te koelen. Aan die voorwaarden werd gisteren vanaf de tweede helft van de middag en gedurende de afgelopen nacht ruim voldaan. Aan zee was de zuidelijke wind hard tot stormachtig en werden windvlagen tot bijna 100 kilometer per uur (waddengebied) gemeten. Het binnenland was rustiger.

Records
Het is dan ook niet vreemd dat de hoogste temperatuur de afgelopen nacht in Berkhout, in Noord-Holland werd gemeten. Daar steeg de temperatuur middenin de nacht tot 19,1 graden; ongekend voor 2 november. In De Bilt wees de thermometer rond middernacht al 17,3 graden aan. Daar werd het voor 2 november geldende dagrecord (stammend uit 2014) rond één uur verbroken. Tegen het einde van de nacht was de temperatuur bij het KNMI al tot 18,6 graden opgelopen. Een flinke verbreking van het record dus, in de nacht! En later vandaag kan er zeker in het zuidoosten nog wel iets bijkomen.

De warme lucht, waar we deze absurde nacht aan te danken hebben, is helemaal afkomstig vanuit Spanje en Portugal en vanaf de zuidelijke delen van de Oceaan. De sterke zuidelijke wind, die langs de hele Europese westkust waait, blaast de warmte in hoog tempo naar Nederland. Op de kaart naast dit verhaal is dat mooi te zien. Wat ook zichtbaar is, is de koudere lucht op de Oceaan die onze omgeving later op maandag bereikt. Het gaat vanuit het westen dan even regenen. Zodra het opklaart, begint het flink af te koelen.

Even wat koeler
De komende dagen ziet het weer er rustiger uit als een hogedrukgebied dichterbij komt. In de nachten wordt het kouder en is er kans op lichte vorst, overdag gaat de zon veel meer schijnen. De temperaturen stijgen dan tot ongeveer 12 graden. Verder nemen de kansen op mist en laaghangende bewolking in de nacht en ochtend toe. Als rond het weekend het hogedrukgebied naar het oosten wegtrekt, wordt de wind bij ons zuidelijk en kan warmere lucht over onze omgeving uitstromen. Er volgen dan opnieuw enkele zachte dagen.

Bron: weer.nl