Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 31-10-2020

De oktobermaand verliep met 115 millimeter tegen 85 mm normaal ruim 30 mm te nat. Bovendien verliep de maand erg somber. Waar de zon in oktober normaal 113 uur te zien is, scheen de zon de afgelopen maand slechts 77 uur. Sinds 1998, toen de zon in oktober slechts 60 uur te zien was, verliep oktober niet zo somber. Oktober was met een gemiddelde temperatuur van 11,3 graden een halve graad warmer dan normaal.

De oktobermaand begon met vrij normale maximumtemperaturen tussen de 14 en 16 graden. Het tweede decade van de maand, oftewel rond het midden van de maand, ging de temperatuur omlaag en op 15 oktober werd de laagste maximumtemperatuur in De Bilt bereikt; het werd er toen niet warmer dan 11,5 graden.

Eerste vorst deze herfst
Gedurende deze koelere periode kwam het ook tot de eerste vorst van het winterhalfjaar, zo vroor het op weerstation Twenthe in de nacht van 17 op 18 oktober. De minimumtemperatuur lag toen op -0,7 graden en omdat het zowel voor 00:00 UTC als na 00:00 UTC vroor, zorgt deze nachtvorst ervoor dat zowel 17 als 18 oktober als vorstdag de boeken in gaat op dit station. De eerste vorst viel een weekje eerder dan gemiddeld. In De Bilt daalde de temperatuur deze nachten naar 2,0 graden, wat ook hier de koudste nachten van de maand betekende.

Van vorst naar 20 graden
Gedurende de dagen na de eerste vorst draaide de wind en kwam er een diepe zuidelijke stroming tot stand. De temperatuur ging daardoor flink in de lift en op 21 oktober werd het maar liefst 20,3 graden in de Bilt, de enige warme dag (maximumtemperatuur 20 graden of meer) van deze maand. Het was dan ook de warmste dag van deze oktobermaand en de warmste 21 oktober ooit gemeten. In Maastricht werd op dezelfde dag de hoogste temperatuur in het hele land gemeten met De warme dag ging gepaard met veel wind. Langs de kust waaide het stormachtig en met een windstoot van 93 km/uur op Texel was het de windrijkste dag van de maand. Over de gehele maand waaide het ietsje harder dan normaal met een gemiddelde windsnelheid van 18,7 km/uur tegen 17,6 km/uur normaal.
Vooral de kustgebieden waren erg nat, terwijl het in het zuidoosten juist vrij droog was.

Vooral de kustgebieden zeer nat
De meeste neerslag viel de eerste 10 dagen en laatste 10 dagen van de maand. Halverwege de maand zagen we op veel plekken een aantal droge(re) dagen. Hoewel de maand landelijk gezien erg nat verliep, waren de verschillen groot. Zo viel in het westen en noorden van het land op veel plekken ruim 150 mm, terwijl in het zuidoosten lokaal zelfs minder neerslag dan normaal viel. De meeste neerslag, maar liefst 231 mm, viel afgelopen maand in Bergen (Noord-Holland) en de minste neerslag viel in Reuver (Limburg). Daar viel in totaal slechts 51 mm. De grote hoeveelheden neerslag aan de kust waren het gevolg van warm zeewater en kustconvergentie. Vooral in de kustgebieden kwam het bij stevige buien meermaals tot onweer en hagel.

Geen enkele mooi-weerdag
Het kwam deze maand geen één keer tot een mooi-weerdag (ADS). Dat is een dag waarop de zon minstens 50% van de tijd dat ze kan schijnen zich laat zien, er niet meer dan 0,2 mm valt in 24 uur en de temperatuur boven de normaal ligt. Normaal zien we drie mooi-weerdagen en in 2018 hadden we er nog recordveel met 12.

Bron: weer.nl