Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 31-10-2020

Eens in de ongeveer tweeënhalf jaar komt het voor dat er 2 volle manen in 1 maand te zien zijn. Die tweede volle maan in diezelfde maand wordt ook wel een blauwe maan genoemd. De maan kleurt zoals de naam doet vermoeden niet daadwerkelijk blauw, maar deze naam heeft vooral te maken met de uitdrukking ‘Once in a blue moon’, wat je kunt interpreteren als ‘zelden’. Komende avond en vannacht kunnen we voor de tweede keer deze oktobermaand een volle, dus blauwe maan zien, maar of we hem ook echt gaan zien?

Gemiddeld vindt in één jaar net iets vaker dan 12 keer een volle maan plaats. Het jaarlijkse overschot hoopt zich op tot het moment dat er zich een tweede volle maan in één maand voordoet. Dat gebeurt gemiddeld dus slechts 1 keer in de 2 a 3 jaar en dan alleen op de 30e of 31e van de maand. Eigenlijk is zo’n blauwe maan dus niet meer dan een artefact van onze kalender, maar ondanks dat is het een fascinerend fenomeen, helemaal tijdens Halloween. De laatste keer dat we een blauwe maan tijdens Halloween hadden, was in het jaar 1974. En na vanavond is de eerstvolgende keer pas weer in 2039.

Oostelijke helft eerst nog opklaringen
Op de eerste dag van deze oktobermaand was het om 23.05 uur volle maan en vandaag later in de middag, om 15:49 uur, gebeurt dit op de laatste dag van oktober voor de tweede keer deze maand. De maan staat dan recht tegenover de zon. Rond dat tijdstip is het natuurlijk nog licht, dus zal de ‘blauwe maan’ minder goed te zien zijn. Begin van de avond is het al donker en zal dat in de oostelijke helft van het land nog wel het geval zijn. Daar zijn er voor de bewolking en regen uit eerst nog enige tijd opklaringen, terwijl het vanuit het zuidwesten gedurende de avond steeds verder dichttrekt. In het westen en zuidwesten wordt het dus lastiger om de blauwe maan te zien.

Bron: weer.nl