Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 27-10-2020

Sneeuw en kou waren er in Canada en in het noorden en midden van de Verenigde Staten de afgelopen dagen de oorzaak van dat zich op steeds meer plaatsen een sneeuwdek wist te vormen. Het groeide aan tot een totale oppervlakte van meer dan 11 miljoen vierkante kilometer, een absoluut record voor oktober. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een groot deel van de sneeuw in de VS de komende dagen ook snel weer weg smelt.

Sneeuw, wat was dat ook alweer, zullen veel Nederlanders zeggen. De afgelopen winter kregen we er bijna niets van en voor een beetje een leuk sneeuwdek moeten we alweer terug naar de winter van 2019. En sneeuw in oktober is helemaal lang geleden. Hoe anders zit het weer in Noord-Amerika in elkaar. Net als bij ons was de zomer er op veel plaatsen heet en droog met vooral in het zuidwesten vele hitterecords. In delen van de VS, in Colorado bij voorbeeld, zijn ze nog steeds bezig om de natuurbranden te blussen die daar tijdens de zomerperiode ontstonden. De brandweerlieden kregen tijdens hun werk de afgelopen dagen ineens hulp uit onverwachte hoek; uit het hoge noorden. Sneeuw en kou maakten het werk er ineens een stuk overzichtelijker op.

Kou stroomt naar het zuiden
Zoals we de afgelopen tijd al vaker hebben gezien, was de situatie in het Noordpoolgebied zo dat koude lucht, die daar werd aangemaakt, gemakkelijk naar het zuiden wegstroomde. Dat gebeurde onder meer boven Canada, waar het al een tijd lang flink kouder is dan normaal. Een deel van de Canadese kou is de afgelopen dagen, aan de oostflank van een sterk hogedrukgebied boven de Grote Oceaan, naar het zuiden gestroomd en boven de Verenigde Staten terechtgekomen. Daar botste de koude lucht met de warmere en vochtigere lucht die er aanwezig was, wat op uitgebreide schaal tot sneeuwval en een witte wereld leidde. Op diverse plaatsen werden zelfs oude sneeuwrecords scherper gesteld.

De combinatie van de sneeuw en de koude lucht maakte dat de temperaturen soms extreem laag waren. Regionaal lag de gemiddelde tot wel 20 graden onder de voor oktober normale temperaturen. ‘Als het dan eenmaal gebeurt, dan gebeurt het ook echt’, moet je hierbij denken. Ook in het weer is alles in de VS extremere dan in onze omgeving. Brenger van de kou is ook de brenger van warmte

Brenger kou ook brenger van nieuwe warmte
Hetzelfde hogedrukgebied dat de kou naar het noorden en midden van de VS bracht, brengt nu ook de warmere lucht terug. Op plaatsen waar het de afgelopen nacht nog meer dan 10 graden vroor, stijgen de temperaturen de komende tijd weer tot waarden tussen 15 en 20 graden boven nul en misschien nog wel hoger. Daartegen is de sneeuw niet bestand. In Canada lijkt de kou wel aan te houden. Daar is de winter nu echt begonnen.

In Nederland is winterweer voorlopig nog in geen velden of wegen te bekennen. Bij ons ziet het weer er deze week juist erg wisselvallig uit met iedere dag wel de passage van een gebied met regen of buien en flink wat wind. De meeste dagen lijken die storingen in de tweede helft van de middag en in de avond over te trekken en is de ochtend vaak het beste deel van de dag. Dan kan de zon zich nog even laten zien en blijft het op de meeste plaatsen een tijdje droog. De temperaturen schommelen daarbij tussen 12 en 14 graden.

Bij ons zeer zacht weekend
Vanaf vrijdag krijgt een hogedrukgebied ten zuiden van Nederland het weer tijdelijk in de greep. Dit betekent niet alleen dat een zuidelijke wind duidelijke warmere lucht aanvoert, maar ook dat het vrijdag overdag en zaterdag op de meeste plaatsen droog kan blijven. Er zijn dan wolkenvelden, maar de zon komt er ook af en toe door en met temperaturen tussen 15 en lokaal 18 graden is het duidelijk zachter dan normaal voor eind oktober.

Zondag, later op de dag volgt vanuit het zuidwesten opnieuw regen en het is die regen die een minder zachte start van de novembermaand inluidt. De temperaturen vallen dan weer terug naar normaal en op termijn zou het ook wat stabieler kunnen worden.

Bron: weer.nl