Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-10-2020

Het wordt een stuk warmer in Nederland, morgen in het zuiden van het land zelfs rond 22 graden. De dank hiervoor moet niet alleen uitgaan naar de zuidelijke wind die bij ons waait, maar ook naar de regen die de komende dagen in delen van Portugal en Spanje valt en de aangevoerde lucht extra warm maakt. Morgen gaat het aan onze west- en noordkust bovendien hard waaien als een klein, maar zeer venijnig lagedrukgebiedje, langs onze kust naar het noordoosten snelt.

Met een gemiddelde van 10,7 graden stond het lopende gemiddelde van de oktobermaand gisteren net geen graad beneden de normale waarde. Vooral het vrij koude weer van de afgelopen week heeft ertoe bijgedragen dat we onder die normaal terecht zijn gekomen, want in de eerste 10 dagen van de maand waren de temperaturen normaal tot zelfs iets boven normaal. Verder is vooral in het westen al erg veel regen gevallen.

Wat we deze week zien, is niet alleen dat de temperaturen omhoog gaan, maar ook dat het weer een stuk wisselvalliger wordt. Vandaag al trekt een koufront, horend bij een lagedrukgebied boven Ierland, over het land. In de ochtend al regent het af en toe in het zuidwesten van het land. In het uiterste oosten en noordoosten is misschien eerst nog even een waterig zonnetje te zien. Maar ook daar worden de wolken dikker en gaat het uiteindelijk af en toe regenen. Groot zijn de hoeveelheden overigens niet.

Klein maar venijnig lagedrukgebiedje
De zuidelijke, eerst zuidoostelijke wind trekt vandaag al aan, tot matig boven land en tot af en toe krachtig aan zee. Met temperaturen die vanmiddag uiteenlopen van 13 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden is het vandaag bovendien ook al zachter dan voorgaande dagen.

Terwijl in Nederland het koufront passeert, ontstaat vanavond bij de noordkust van Spanje op de Golf van Biskaje een klein lagedrukgebiedje dat precies onder de straalstroom ligt en daarom met een noodgang op weg gaat naar onze omgeving. Nog geen 24 uur later trekt het morgen via het oosten van Engeland en de Noordzee, langs onze kust naar Denemarken. Het brengt bij ons de komende nacht en morgenochtend niet alleen regen, maar later in de middag en aan het begin van de avond ook veel wind en voornamelijk in het noordwesten ook nog enkele buien met zich mee. En dus een golf met behoorlijk warme lucht.

Extra warmte door regen in Spanje en Portugal
Die lucht komt uit Portugal en de westelijke helft van Spanje, waar het vandaag en een klein deel van morgen flink regent. De condensatie en wolkvorming die aan die regen voorafgaan – en het gaat op het Iberisch schiereiland hard regenen – brengen veel extra warmte in de lucht. Eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde van water later verdampen, waar warmte voor nodig is. Condenseert de waterdamp, dan komt die warmte weer in de lucht terug.

Het kan morgen in Nederland gemakkelijk 20 graden worden en in het zuiden nog wel enkele graden warmer. Verder trekt de regen van de ochtend in de middag via het noorden het land uit, waarna later in de middag vooral in het noordwesten en noorden ook nog een paar buien kunnen vallen, mogelijk met onweer.

Stormachtig en windstoten
Op dat moment komt het actiefste windveld over het land. Eerst trekt de zuidelijke wind aan zee al tot hard of stormachtig aan. Op het moment dat de depressiekern voorbij komt, draait de wind naar zuidwest en kan dan even tot stormachtig 8 bft aantrekken. Het Europese model berekent daarbij op zee windstoten met snelheden tot 95 kilometer per uur. Aan onze kust moeten we op 85 tot 90 kilometer per uur rekenen.

Nu is zo’n kleine depressie, die wel wat trekken van een Kanaalrat vertoont, altijd erg onberekenbaar en daardoor kunnen de berekeningen totdat hij er echt is blijven schuiven. De nieuwste berekening van het Europese model is dan ook wat minder scheutig met zijn wind dan de twee voorgaande runs. Tegelijkertijd ligt hij nu meer in lijn met de berekeningen van andere modellen. Fijnmazigere modellen als Arome en Harmonie laten het op de Noordzee nog steeds wel tot een kortdurende zuidwesterstorm komen, dus moeten we ook die met het oog op de ontwikkelingen van morgen nog steeds in ons achterhoofd houden.

Ook in het binnenland gaat het morgenmiddag flink waaien. De wind trekt er aan tot krachtig, in de westelijke provincies misschien wel even hard en met name daar kunnen ook zware windstoten voorkomen. Omdat de depressie bijzonder snel trekt, lijkt het erop dat de windpiek niet langer dan ongeveer 2 a 3 uur duurt. In de avond wordt het vanuit het zuiden dan ook snel weer rustiger. Het zal een aparte ervaring zijn in de middag, de combinatie van veel zon, maar ook veel wind en ineens die hoge temperaturen.

Weekend opnieuw verbeterend
Donderdag passeert het koufront. In het noordwesten kan dan een enkele bui vallen, in de rest van het land lijkt het mee te vallen. Later in de avond zou in Limburg op het front dat daar dan stagneert nog wel weer een regen- of onweersbui kunnen ontstaan. Het wordt donderdag 16 tot 19 graden. Ook vrijdag kan vooral in het noorden nog een enkele bui vallen en komen de temperaturen tussen 13 en 17 graden uit.

In het weekend komen we aan de flank van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa te liggen. De wind draait dan naar het zuidoosten. Zaterdag zijn er eerst nog wolkenvelden maar zondag breekt de zon voluit door. Verder blijft het nog steeds aangenaam zacht.

Bron: weer.nl