Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 19-10-2020

Het wordt de komende dagen een stuk warmer in Nederland. De dank hiervoor moet niet alleen uitgaan naar de zuidelijke wind, maar ook naar de regen die de komende dagen in delen van Portugal en Spanje valt en de aangevoerde lucht extra warm maakt. Woensdag is er aan de west- en noordkust daarbij kans op een zuidwesterstorm als een klein, maar zeer venijnig lagedrukgebiedje, langs onze kust naar het noordoosten snelt.

Met een gemiddelde van 10,8 graden stond het lopende gemiddelde van de oktobermaand gisteren net geen graad beneden de normale waarde. Vooral het vrij koude weer van de afgelopen week heeft ertoe bijgedragen dat we onder die normaal terecht zijn gekomen, want in de eerste 10 dagen van de maand waren de temperaturen normaal tot zelfs iets boven normaal. Verder is vooral in het westen al erg veel regen gevallen.

Wat we deze week zien, is niet alleen dat de temperaturen omhoog gaan, maar ook dat het weer een stuk wisselvalliger wordt. Vanochtend al regende het hier en daar. Dat gebeurde onder invloed van de storing die gisteren met een paar buien vanuit het noorden het land was binnengedrongen en die vandaag weer naar het noorden terug wordt geduwd. Erachter bevindt zich zachtere lucht waar we de komende dagen van profiteren.

Vandaag al zachter
Vandaag al kan het van noord naar zuid tussen 12 en lokaal 15 graden worden. Daarbij is het op de meeste plaatsen eerst bewolkt, maar komt later vanuit het zuiden de zon er weer steeds vaker door. In het noorden komen deze opklaringen pas vanavond aan. De zuidelijke wind neemt toe tot matig en aan zee vrij krachtig. In de avond en in de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen. Het blijft waaien en het koelt af tot 6 of 7 graden.

Morgen trekt het koufront, horend bij een lagedrukgebied boven Ierland, over het land. In de ochtend neemt de bewolking al toe met in het oosten nog wat zon, in de middag gaat het vanuit het westen af en toe regenen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. Er waait een matige, aan zee krachtige zuidelijke wind en de temperaturen lopen op tot een graad of 13 in het noorden en 17 graden, plaatselijk in het zuiden van het land.

Terwijl in Nederland het koufront passeert, ontstaat in de avond bij de noordkust van Spanje op de Golf van Biskaje een klein lagedrukgebiedje dat vervolgens met een noodgang op weg gaat naar onze omgeving. Nog geen 24 uur later trekt het woensdag over het oosten van Engeland en de Noordzee, langs onze kust naar Denemarken. Het brengt bij ons in de ochtend niet alleen regen, maar later in de middag en aan het begin van de avond ook veel wind en buien met zich mee. En dus een golf met behoorlijk warme lucht.

Extra warmte door regen in Spanje en Portugal
Die lucht komt uit Portugal en de westelijke helft van Spanje, waar het dinsdag en een klein deel van de woensdag flink regent. De condensatie en wolkvorming die aan die regen voorafgaan – en het gaat op het Iberisch schiereiland hard regenen – brengen veel extra warmte in de atmosfeer. Het tegenovergestelde gebeurt van water later verdampen, waar warmte voor nodig is. Condenseert de waterdamp, dan komt die warmte terug.

Het kan woensdag in Nederland gemakkelijk 20 graden worden en misschien nog wel enkele graden warmer. Verder trekt de regen van de ochtend in de middag via het noorden het land uit, waarna later in de middag en aan het begin van de avond vooral in het westen en noorden ook nog een paar buien kunnen vallen, mogelijk met onweer. Op dat moment komt het actiefste windveld over het land. Eerst trekt de zuidelijke wind aan zee al tot hard of stormachtig aan. Op het moment dat de depressiekern voorbij is, draait hij naar zuidwest en kan dan even tot stormkracht 9 bft aantrekken. Het Europese model berekent daarbij op zee windstoten met snelheden tot 120 kilometer per uur. Nu is zo’n kleine depressie, die wel wat trekken van een Kanaalrat vertoont, altijd erg onberekenbaar en daardoor kunnen de berekeningen totdat hij er echt is steeds weer anders uitpakken. Maar op dit moment lijkt dit systeem er wel een om de komende dagen goed in de gaten te houden.

Weekend opnieuw verbeterend
Donderdag passeert het koufront. In het noordwesten kan dan een enkele bui vallen, in de rest van het land lijkt het mee te vallen. Vrijdag, later op de dag zou in Limburg op het front dat daar dan stagneert nog wel weer een regen- of onweersbui kunnen ontstaan. Het wordt donderdag 16 tot 19 graden, vrijdag komen de temperaturen tussen 13 en 17 graden uit. In het weekend komen we aan de flank van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa te liggen. De wind draait dan naar het zuidoosten. Zaterdag zijn er eerst nog wolkenvelden maar zondag breekt de zon voluit door. Verder blijft het nog steeds aangenaam zacht.

Bron: weer.nl