Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 18-10-2020

Afgelopen nacht werd in Twente in de weerhut voor het eerst na de zomer vorst gemeten. Komende dagen draait de wind naar het zuiden en stroomt veel warmere lucht ons land binnen. Woensdag krijgen we ten zuiden van de grote rivieren mogelijk een opvallend late warme dag met 20 graden! Nazomerse trekjes heeft het weer echter niet, het is namelijk wisselvallig met flink wat regen en wind.

Vandaag en morgen is het nog rustig herfstweer. Terwijl vandaag regionaal een drupje regen valt, is het morgen op de meeste plekken droog en vanuit het zuiden breekt de zon steeds vaker door. Met maximaal 14 graden hebben we hele normale temperaturen voor eind oktober. Als de zon even doorbreekt, voelt het aangenaam aan.

Dinsdag al warmer, maar wel regen
Op dinsdag merken we al dat met een aantrekkende zuidenwind zachtere lucht wordt aangevoerd. De temperatuur stijgt een paar graden en in het zuidoosten kan het al 17 graden worden. In de ochtend schijnt in het noordoosten nog een waterig zonnetje, maar al snel wordt de bewolking dikker en gaat het vanuit het zuidwesten regenen.

Late warme dag, wel onstuimig
De aangevoerde lucht wordt woensdag alleen maar warmer, waardoor het in de nacht nauwelijks afkoelt. Na een zachte en kletsnatte start (op grote schaal valt 10-20 mm regen) breekt woensdagmiddag vanuit het zuiden de zon weer door.

In het noordwesten houden de buien aan.
Nazomer is het niet, want er waait een (vrij) krachtige zuidwestenwind, windkracht 5 tot 6. In het Waddengebied en langs de westkust kan het hard tot stormachtig waaien, 7-8 Bft. Daar kunnen ook zware windstoten voorkomen. In een rap tempo wordt warme lucht vanuit Spanje aangevoerd, de maxima liggen rond 17 graden in het noorden en 20 graden ten zuiden van de grote rivieren. Sommige berekeningen komen zelfs met 22 graden aanzetten voor de warmste plekken in Zuid-Nederland.

Lang houdt het warme weer niet aan. Donderdag verdrijft een koufront de warme lucht alweer. Er trekken buien over het land en daarbij is kans op onweer. Vooral in de ochtend laat ook de zon zich nog even zien. De wind neemt af en de temperatuur ligt tussen 15 graden in het noordwesten en 19 graden in het zuidoosten. Dat is overigens nog steeds ruim boven de norm van 14 graden. Als het koufront op zich laat wachten, zou het in Limburg nog één keer 20 graden kunnen worden.

Krijgen we ook een warmterecord?
Als het daadwerkelijk 20 graden wordt, is dat laat in het herfstseizoen. De maand oktober telt in het zuidoosten gemiddeld 3 warme dagen van minstens 20 graden, maar de laatste warme dag wordt gemiddeld in de eerste helft van oktober gemeten. De Bilt telt normaal nog 2 officiële warme oktoberdagen, meestal in de eerste week van de maand.

Of we ook warmterecords gaan verbreken is nog de vraag. Het officiële dagrecord van 21 oktober staat op naam van 1977, toen werd het 20,1 graden in De Bilt. Eindhoven noteerde die dag zelfs 22,2 graden. Het is niet uitgesloten dat we deze waarden gaan overschrijden.

De meest late officiële warme dag hadden we in 2005. Op 30 oktober werd het in De Bilt nog 21,1 graden. Verder naar het zuiden en oosten is het ook in november nog wel eens 20 graden geweest. Zo was het vrij recent in 2014 op 1 november nog 22,0 graden in het Limburgse Ell. In 1955 en 1994 werd het in het zuidoosten zelfs twee novemberdagen op rij ruim 20 graden. Recordlaat gebeurde dit op 12 november 1926. Op het KNMI-station Sittard werd het precies 20,0 graden.

Bron: weer.nl