Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 18-10-2020

Zaterdagavond laat heeft het voor het eerst deze herfst op de normale waarneemhoogte van 1,5 m gevroren. Op weerstation Twenthe daalde de temperatuur om 01:40 uur onder het vriespunt en uiteindelijk werd het -0,7 graden. Aan de grond vroor het 3,2 graden. De eerste vorst valt iets aan de vroege kant, normaal vriest het voor het eerst ergens in ons land op 23 oktober. Gemiddeld telt oktober in het oosten 3 nachten met lichte vorst.

Afgelopen nacht vroor het voor het eerst op normale waarneemhoogte. Op klomphoogte gebeurde dat eerder al op 20 september, met op weerstation Twenthe -1,3 graden op 10 cm hoogte. De laatste keer dat het vóór de zomer op normale waarneemhoogte vroor, was op 16 mei. In het Achterhoekse Hupsel vroor het 0,3 graden. Mei telde landelijk maar liefst 7 nachten met vorst, het grootste aantal sinds 1941.

Soms al vorst in september
De eerste ‘gewone’ vorst valt meestal in de tweede helft van oktober. Vorig jaar gebeurde dit op 29 oktober. Het kan ook veel vroeger vriezen. In 2018 kwam het op 29 september al tot lichte vorst op weerstation Twenthe, met -0,8 graden. Recordvroeg gebeurde dit in 1971, toen het in Deelen op 15 september al een beetje vroor met -0,1 graad. Een dag later werd het nog een stuk kouder met -2,4 graden in Winterswijk en -2,2 graden in Soesterberg. En dat op 16 september! In De Bilt werd het -0,4 en daarmee noteerde het hoofdstation de vroegste officiële vorst ooit.

Het kan ook anders, want in het jaar 2000 moesten we wachten tot 16 december, voordat het ergens in Nederland op een officieel weerstation tot vorst kwam. In het zuiden vroor het licht met -1,8 graden in Gilze-Rijen als laagste waarde. Een dag later kwam het in De Bilt tot de eerste officiële vorst, recordlaat.

Krijgen we nog meer vorst?
Komende dagen verdwijnt de kans op vorst. Bewolking en wind temperen 's nachts de afkoeling en met een zuidenwind wordt warme lucht aangevoerd. Woensdag en mogelijk ook donderdag worden warme dagen met vooral in het zuiden temperaturen rond 20 graden! Van een nazomertje lijkt geen sprake te zijn, want de wisselvalligheid neemt deze dagen ook toe en de zon is niet zo vaak te zien. Bovendien gaat het flink waaien.

Bron: weer.nl