Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-10-2020

Het rustige en vrij koude herfstweer, dat we op dit moment in Nederland hebben, gaat de komende dagen geleidelijk veranderen. Het lijkt daarbij volgende week, in elk geval tijdelijk, alsnog een stuk warmer te worden. Het wordt ook wisselvallig.

Nu nog wordt het weer in Nederland bepaald door een hogedrukgebied, waarvan de kern in de buurt van IJsland ligt. Een uitloper tot over de Britse eilanden en Frankrijk houdt de wind bij ons vandaag nog even in het noorden tot noordoosten, morgen passeert vanuit het noordoosten een heel zwak front. Eerst valt de wind dan vrijwel weg, later komt er een zwakke westelijke wind voor in de plaats. Tijdens de frontpassage zijn er wolkenvelden en kan vooral in de kustgebieden een licht buitje vallen. Aan weerszijden van de wolkenzone is er ook ruimte voor de zon. Al met al lijkt de zaterdag dus een vriendelijke dag te worden, met temperaturen die op veel plaatsen toch tot 11 of 12 graden oplopen.

Terwijl dit gebeurt, komt op het midden van de Oceaan een lagedrukgebied dichterbij dat richting de Golf van Biskaje en Ierland trekt. Aan de voorzijde ervan steekt boven Zuid-Europa een zuidelijke wind op die warme lucht, ook hoog in de atmosfeer, naar het noorden stuwt. Die warme bovenlucht is er de oorzaak van dat zich in de rug boven Frankrijk een aparte hogedrukkern vormt, die vervolgens naar Oost-Europa trekt.

Activerend lagedrukgebied
Aan de oostflank van het andere hogedrukgebied, dat bij IJsland naar het westen trekt, stroomt juist koude lucht naar het zuiden. Daarin ontstaat een lagedrukgebied dat van IJsland naar het zuiden komt en bij Ierland door het zuidelijke lagedrukgebied wordt ingevangen. Daarna activeert het systeem sterk. De koude lucht weet Nederland zondag vanuit het noorden nog net even te bereiken. Eraan vooraf gaat een wolkenzone met opnieuw een paar lichte buien. Hij trekt zondag overdag van noord naar zuid over het land. Overal kan een kleine beetje regen vallen. Verder zijn er meer wolken dan zaterdag en wordt het bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind overdag opnieuw 11 of 12 graden.

Maandag, als het Franse hogedrukgebied naar het oosten van Europa trekt en het lagedrukgebied bij Ierland activeert, draait de wind bij ons naar het zuiden en komt de aanvoer van zachtere lucht op gang. Het weerbeeld is dan vriendelijk. Er zijn wolkenvelden, maar de zon komt er geregeld door en het blijft op de meeste plaatsen droog. Bij een aantrekkende zuidelijke wind wordt het van noordoost naar zuidwest 11 tot 14 graden.

Warmer, maar ook regenachtig
Dinsdag passeert de regenzone, horend bij het Ierse lagedrukgebied, van zuidwest naar noordoost ons land. Het is dan bewolkt en het regent enige tijd. Later in de middag kan vanuit het zuidwesten de zon ook nog even doorbreken. Er waait een straffe zuidelijke tot zuidwestelijke die aan zee even krachtig tot hard kan worden en de temperaturen lopen op tot een graad of 15, als de zon nog even meedoet misschien iets hoger.

Omdat het lagedrukgebied op de Oceaan aan zijn zuidzijde een twee kern lijkt te krijgen, krult het deel van het regengebied, dat eerst ten zuiden van Nederland terechtkomt, in de nacht naar woensdag en woensdag overdag weer naar het noorden terug en passeert ons land voor de tweede keer, nu vanuit het zuiden. Volgens de laatste berekeningen lijken we er woensdag een flink deel van de dag mee te maken te hebben. Pas in de avond en in de erop volgende nacht zou het vanuit het zuiden weer droger moeten worden. Dit is echter nog onzeker, want de berekeningen voor midden volgende week zwabberen behoorlijk. Net na de regen kan het in de avond nog zomaar even 15 tot 18 graden worden.

Donderdag 20 graden?
Donderdag overdag komen we dan in een straffe zuidelijke tot zuidwestelijke wind terecht, er stroomt nog steeds warme lucht over het land en de temperaturen kunnen op veel plaatsen tot tussen 17 en misschien wel 20 graden oplopen. Daarbij wordt, zoals de kaarten er nu voorstaan, ook behoorlijk wat zon verwacht. In de avond en in de nacht naar vrijdag passeert een gebied met buien dat de warmere lucht weer uit Nederland lijkt te verdrijven.

Al met al ziet het er, nadat het warmere weer voor volgende week gisteren even bijna uit de weerkaarten was verdwenen, dus toch weer naar uit dat de temperaturen in de periode van dinsdag tot en met donderdag even flink omhoog gaan. Vooral de donderdag lijkt er daarbij nu redelijk mooi uit te zien. Ook al is er die dag veel wind, met behoorlijk wat zon en temperaturen die in een deel van het land 20 graden kunnen halen, moet het dan toch heerlijk zijn buiten de deur. Dinsdag en woensdag zien er wel wisselvalliger uit.

Bron: weer.nl