Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Op naar de 25 graden?!

Delfzijl, 21.05.09

Een extreem warme maand was het, gemiddeld gezien, de alweer een paar weken geleden afgelopen april. Met gemiddeld over de hele maand 12,2 graden in De Bilt (bijna 4 graden boven de normaal) was de maand de op één na warmste aprilmaand sinds tenminste 1706.

De grootste temperatuursafwijkingen werden daarbij in het binnenland bereikt. De zomerse 25-gradengrens werd echter op geen van de officiële waarnemingsstations bereikt. En tot nu toe is dat ook nog niet gebeurt in deze meimand. De komende dagen liggen er evenwel weer mogelijkheden.

Het kan: extreem, maar weinig opvallend

Eerst nog even terug naar vorige (april)maand. Dat deze zo bijzonder warm was, is voor veel mensen misschien helemaal niet zo opgevallen. De truc zat ‘m deels in de constantheid van de maand qua temperatuur.

Dit gold niet alleen voor de minimumwaarden die maar weinig echt extremen kenden, maar ook voor de maximumtemperaturen. Slechts 4 dagen lieten in De Bilt maximumtemperaturen onder 15 graden optekenen. En daarvan was er maar één dag dat het kwik in de middag onder het klimatologische gemiddelde bleef (28 april).

6 keer werd het warmer dan 20 graden. Maar de zomerse 25-gradengrens werd niet gehaald. Niet in De Bilt, maar ook niet op de andere officiële weerstations. Het landelijk klimatologisch gemiddeld aantal zomerse dagen voor april mag dan wel afgerond 0 bedragen, maar zonder 25 graden te bereiken zo’n uitzonderlijk warme maand neerzetten is op zichzelf ook een extremiteit.

Ook mei tot nu toe nog geen 25 graden: bijzonder?

Om terug te komen op de 25-grens. Die werd in april dus niet bereikt. En ook deze meimaand, alweer 3 weken bezig, heeft vooralsnog geen 25-er opgeleverd op de officiële stations.

Dat ook deze meimand nog geen 25-er heeft voortgebracht is trouwens niet uitzonderlijk. Gemiddeld (in de periode 1971-2000) komen in mei in het binnenland 3 zomerse dagen voor. Soms zitten we daaronder, soms daarboven (dat laatste gebeurt tegenwoordig overigens wel steeds vaker door de snelle opwarming van het Nederlandse klimaat).

Nieuwe kansen

De magische zomerbarrière van 25 graden is in 2009 dus nog niet bereikt. Maar dit zou wel eens snel kunnen gaan veranderen. Voorlopig richten de pijlen zich op komende zondag en maandag. Dan wordt met een zuidelijke stroming in de bovenlucht een bel met van oorsprong warmere lucht aangevoerd.

Aan de grond bevinden zich dan lagedrukgebieden boven Frankrijk en de Alpen, en een ietwat aarzelend opbouwend hogedrukgebied met de as veelal iets ten noorden van ons land.

In de loop van die twee dagen komt de wind, tussen beide bolwerken in, van aan de grond langzaam van de noordhoek in de oosthoek terecht. Daardoor wordt de invloed van het nog koele zeewater aan het aardoppervlak langzaam afgesneden.

Zondag komt met een zwakke noordelijke wind het zuidoosten van het land (het verst weg van de koele zee) al in de buurt van de 25-gradensgrens. Dat terwijl de kustprovincies, zeker in het noorden, nog moeite hebben met de 20-graden grens.

De beste mogelijkheden voor de eerste zomerse dag dienen zich maandag aan, wanneer een oostenwind de invloed van de zee minimaliseert. Bovendien stroomt dan vanuit het zuiden nog wat warmere lucht binnen. Wel gebeurt dat tegelijkertijd met het opdringen van een onweersstoring van boven Frankrijk. Het wordt spannend.

Tweede ronde met nieuwe kansen volgende week?

Later volgende week zijn er overigens opnieuw een behoorlijk aantal berekeningen die zomerse (of zelfs tropische) temperaturen berekenen. Trouwens ook een boel die een stuk gematigder waarden verwachten. Een uitgebreide analyse van de mogelijke ontwikkelingen op de lange termijn, tot 10 dagen vooruit, is te beluisteren onder optie 5 van de Weerlijn (0900-9725, 55 cent per minuut). Voor de eerstkomende 5 dagen staat er een verwachting onder optie 2.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI