Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Houdt de Koningin het droog?

Delfzijl, 28.04.09 11:40

Een groot deel van de bevolking viert het de Koninginnedagfeesten uitbundig en als het even kan in de buitenlucht. Daarmee staat en valt alles met droog weer en niet al teveel wind. Immers, een nat pak halen als je nog een hele dag moet feesten, is natuurlijk geen pretje. Daarnaast staan er bij alle feestelijkheden vaak ook attracties en tenten, zodat veel wind absoluut niet gewenst is.

Toch is zonnig en warm weer ook niet altijd gewenst. De zonnestraling begint op dit moment steeds krachtiger te worden. Deze kracht van de zon wordt uitgedrukt in de UV-index. Deze index loopt van 0 tot 10. In Nederland is een zonkracht van 9 of 10 echter onwaarschijnlijk, daarvoor moet je naar zuidelijker gelegen oorden. Bij onbewolkt weer hebben we op dit moment een UV-index van 4 tot hooguit 5. Dit betekent dat een gemiddelde huid ongeveer 30 minuten onbeschermd aan de zon blootgesteld kan worden.

Risico’s van zonnig en warm weer

Kortom, bij zonnig weer is het verbranden van de huid een serieus risico. Daar komt bij dat mensen ook nog eens veel kunnen zweten, zeker als de temperaturen flink oplopen. Uitdroging vormt dan een tweede risico, met name in combinatie met alcohol. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan het lichaam.

In deze aprilmaand zijn wij tot voor kort getrakteerd op zonovergoten, warm en droog weer. Een compleet ander weerbeeld met bijvoorbeeld winterse neerslag en temperaturen ver onder de norm komt echter ook weleens voor. De windrichting is hierbij bepalend. Een noordenwind betekent lage temperaturen en soms zelfs de eerder genoemde winterse neerslag. Een wind uit het zuiden brengt af en toe zonovergoten en warm weer.

Verbetering op komst?

Op dit moment (dinsdag 28 april) bevinden wij ons even in een ‘weerdip’. We worden namelijk ingeklemd tussen twee storingen, maar de komende dagen is verbetering op komst. De weerkaarten laten zien dat de storingen die op dit moment zonneschijn weten te temperen, binnen korte tijd helemaal gaan verdwijnen. Daarmee komt er een einde aan bewolking en regen. Hogedrukgebieden gaan dan ook steeds meer hun stempel drukken op het weer in ons land.

Tijdens de Koninginneavond- en nacht (woensdagavond en donderdagnacht) wordt in het noordoosten nog enige bewolking verwacht. Deze bewolking is verder onschuldig, want meer dan een enkel spatje lijkt hier niet uit te vallen. Op andere plaatsen is het helder en dit betekent dat het daar gewoon droog blijft. Een goede start dus voor de verschillende vrijmarkten aan de vooravond van de feestdag op 30 april.

Zonnig en droog?

De Koninginnedag zelf start zonovergoten, maar in de loop van de dag zullen enkele stapelwolken de zon wel geregeld gaan temperen. Zoals hierboven beschreven, is dat geen ramp want dit betekent dat mensen minder rekening hoeven te houden met verbranding. Er staat verder weinig wind en ’s middags loopt het kwik op naar zo’n 16 tot 20 graden. Niet al te warm dus, en ook dat is gunstig. Toch zal het niet overal droog blijven. Bij deze temperaturen ontstaan namelijk, vooral in het zuiden van het land, enkele lokale buien. Bij deze buien kan soms ook een onweersklap voorkomen.

Wilt u op de hoogte blijven voor het weer voor Koninginnedag? Kijk dan op www.meteodelfzijl.nl.