Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Delfzijl, 23-05-2017

Langzaam maar zeker kleuren de weerkaarten voor komend weekeinde ‘steeds roder’. Zou het zelfs tot een hittegolf komen?

Het voorjaar loopt op zijn eind. Volgende week, op 1 juni, begint de meteorologische zomer. Het slot van de lente, die als vrij warm in de boeken zal worden weggeschreven, verloopt ronduit zomers. De maand mei zou daardoor zelfs de op twee na warmste meimaand sinds tenminste het begin van de vorige eeuw kunnen worden. Een top drie notering is sowieso bijzonder, en al helemaal als we bedenken dat de eerste helft van mei tamelijk fris verliep. Met zelfs nog een aantal scherpe nachtvorsten. Lokaal zelfs ook nog na de zogenaamde ijsheiligen.

Onder hoge druk

In de weerkaarten draait het voorlopig om hogedrukgebieden. Vandaag schakelen we als het ware over op een nieuwe hogedrukcel die vanaf de Oceaan onze kant op komt. Het duwt een zwak koufront voor zich uit. Dat passeert met hooguit een paar wolkenvelden. Het levert wel een matige noordwestenwind op waardoor het vooral aan de kust wat frisser is. Het hogedrukgebied trekt op Hemelvaartsdag zo ongeveer over ons land, om zaterdag met de kern boven Duitsland of Polen aan te komen. Zodra de kern is gepasseerd, begint de wind vanaf het land te waaien.

In de lift

Na Hemelvaartsdag zal de temperatuur flink in de lift gaan. De aangevoerde droge lucht zal door uitbundige zonneschijn efficiënt opwarmen. De zon staat in deze tijd van het jaar in feite al dichtbij het hoogste punt en de dagen zijn lang. Tel daarbij op dat het land zo langzamerhand behoorlijk begint uit te drogen. Zeker de bovenste laag van de grond is op veel plekken flink uitgedroogd.

Opbouwende droogte

In België zijn plekken waar gedurende de afgelopen 6 maanden minder dan 200 millimeter neerslag is gevallen. Vanaf 1 april, officieel het begin van groeiseizoen, zijn er in het westen en zuiden plekken waar amper 40 millimeter is afgetapt. Deze tijd wordt door het KNMI gebruikt om het voortschrijdende potentiele neerslagtekort te bepalen. Op dit moment valt dat tekort eigenlijk nog mee met ruim 50 millimeter. Deze waarde zit slechts 10 millimeter boven de norm. Maar als we de weersverwachting voor de komende 7 dagen eraan toevoegen, loopt dit tekort toch snel op. Met minstens 5 millimeter per dag. Bij onze zuiderburen wordt in de komende periode zelfs gerekend op het ontstaan van regionale extreme droogte.

Zonne-energie maximaal benutten voor opwarming

Juist omdat de toplaag van de bodem met de verwachtte zeer hoge temperaturen in combinatie met volop zonneschijn maximaal kan uitdrogen, kunnen de luchttemperaturen gemakkelijker gaan pieken. Naarmate de droogte toeneemt, zal er minder vocht kunnen verdampen en wordt een groter deel van de zonne-energie gebruikt om de grond, en dus ook de lucht, op te warmen. Het zijn de omstandigheden die er bijvoorbeeld in april 2007 voor zorgden, dat het op 14 en 15 april bijna 30 graden kon worden. Het was de droogste aprilmaand ooit gemeten.

Tropische hitte binnen bereik

In onze weerkamer gebruiken we vaak met succes de zogenaamde 400 meter-methode. De temperatuur op 400 meter hoogte blijkt door het ECMWF model doorgaans vrij goed te worden berekend. Bij zonnig weer ligt de temperatuur in de middag 7 graden boven de 400 meter temperatuur. Ofwel, als de 400m temperatuur op tenminste 23 graden uitkomt, kan het op normale waarnemingshoogte 30 graden worden. In de huidige berekeningen zou het op basis daarvan aanstaande zondag, maandag en dinsdag tenminste 30 graden kunnen worden. Als het vrijdag en zaterdag ook nog eens minimaal 25 wordt, komt een officiële hittegolf zomaar in zicht. Voor mei is dat een unicum. Het is sinds 1901 slechts 1 maal eerder voorgekomen, in 1922. Toen was het van 22 tot en met 27 mei zinderend heet met in Vlissingen zowaar de allerhoogste temperatuur, 34,9 graden! In 1976 en 1998 kwam het in mei tot een regionale hittegolf. De laatste regionale hittegolf in ons land viel trouwens ook op een bijzonder moment, namelijk half september vorig jaar.

Adders onder het dorre gras

Of het echt tot een landelijke hittegolf komt is echter nog wel de vraag. Na het komende weekeinde zou de windrichting een spelbreker kunnen worden. In een nogal vlakke luchtdrukverdeling is er heel weinig voor nodig, om dan een zeewindcomponent te krijgen. Met het frisse zeewater voor de deur kan dat een stevig effect hebben op de temperatuur. De atmosfeer wordt na het weekend bovendien onstabieler van opbouw. Een welkome regen- of onweersbui kan dan ook tot een verkoelende verrassing leiden.

Bron: MeteoGroup