Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-05-2017

In het zuiden van Spanje wordt het gedurende deze week naar verwachting lokaal 40 graden. Dat is voor het eerst dit jaar.

In met name de Zuid-Spaanse regio Andalusië, overigens het heetste én droogste gebied van Spanje in de zomerperiode, wordt het deze week op minstens 1 of 2 dagen regionaal 40 graden. Dit is voor de eerste keer dit jaar maar niet uitzonderlijk.

Combinatie van factoren
De extreme temperaturen hangen samen met de combinatie van (felle) zonneschijn, aanvoer van zeer warme lucht en droogte. Voor verdamping van vocht is warmte nodig, maar dat vocht is er nauwelijks. Dit betekent dat de warmte geheel wordt benut voor het opwarmen van de (droge) lucht. In onze weerdatabase, de meteobase, staan voor Andalusië waaronder de stad Cordoba momenteel maximumtemperaturen tot rond 37 graden uit, en dit kan men ook zien in onze weerapp WeatherPro. Maar we kunnen er nu al van uitgaan dat het, op al dan niet een paar dagen, in de middag maximaal 40 graden wordt. Waarschijnlijk gebeurt dit vooral woensdag, donderdag en/of vrijdag.

Records
Het meirecord voor Cordoba staat op 41,2 graden. In de zomer wordt het uiteraard nog heter. Het zomerrecord voor deze Spaanse stad is 46,6 graden gemeten in juli. De norm qua maximumtemperatuur is in mei 27,4 graden, in juni is dat langjarig gemiddelde een stuk hoger: 32,8 graden, om in juli uit te komen op 36,9 graden en in augustus bedraagt het langjarig gemiddelde qua maximumtemperatuur 36,5 graden. Ook een stad als Sevilla doet vrijwel altijd mee met de hitte. Het Spaanse record in Sevilla is 47,4 graden, van 6 augustus1946. Ook Écija, 85 km ten oosten van Sevilla, een plaats die ook wel ‘sartén van Andalusië’ (braadpan) wordt genoemd, heeft in het verleden 47 graden gemeten. Dat was in 1959 en in 1967 (datums onbekend). En volgens sommige Spaanse meteorologen moet het in het verleden op plaatsen in het Guadalquivir bassin zelfs al 50 graden zijn geweest. Zo geeft de Spaanse versie van het Guinness Book of Records het absolute Spaanse hitterecord van 51 graden aan, gemeten in Sevilla op 30 juli 1876. Deze waarde is door weer- en klimaatexperts echter nooit overgenomen, vanwege de toen in gebruik zijnde onzorgvuldige meetapparatuur. Twijfel is er ook over de 48,8 graden, gemeten in Cazalla, ook regio Sevilla, op 30 augustus 1926.

Droogte
De watervoorziening in Spanje is voor een overgroot deel afhankelijk van de in het hele land aanwezige stuwmeren. Dit water is van cruciaal belang, niet alleen voor de drinkwatervoorziening maar ook voor de landbouw en industrie. De stuwmeren worden gevuld door regenwater. Meestal komt het er gedurende de wintermaanden op aan. Valt er dan voldoende regen (in april 2011 viel er zelfs meeeeer dan genoeg regenwater!), dan komen de Spanjaarden de traditioneel droge en hete zomermaanden zonder kleerscheuren door. Valt er te weinig, dan liggen later in het jaar altijd perioden van droogte op de loer, met drinkwater dat echt op rantsoen kan gaan. Ook de afgelopen jaren is dat in (delen van) Spanje meermalen gebeurd.

Het stuwmeer voor en in Andalusië was op 16 mei voor 56% gevuld. Gezien de hete én droge verwachtingen zal de capaciteit afnemen. En dan moeten de droogste maanden van het jaar er nog aan komen. In juli valt in Andalusië normaal maar een paar mm regenwater! In mei is de maandnorm nog bijna 40 mm. In Cordoba viel tot nu toe deze maand 37 mm. Hier komt voorlopig niets of weinig bij, hoewel aan het einde van de maand - dat is volgende week - een paar (lokale) onweersbuien worden berekend.

Bij ons geen hitte op korte termijn
Zuidelijke of zuidoostelijke winden brengen in Andalusië de hitte, de lucht komt vanuit Marokko. In ons land komt deze hete lucht er op korte termijn niet. Morgen - maandag- waait de wind uit het oosten tot zuidoosten en wordt 'gewone' warmte aangevoerd, via Duitsland. Landinwaarts worden zomerse maximumtemperaturen van minstens 25 graden verwacht. Daarbij is het droog en vrij zonnig. Dinsdag, woensdag en donderdag is de wind westelijk en wordt er iets minder warme lucht vanaf zee aangevoerd. Maar de sterke meizon (woensdag overigens wel de meeste wolken...) en de lange daglichtperiode zorgen er mede voor dat het in de middag landinwaarts steeds minstens 20 graden wordt. Warme dagen dus. En donderdag, Hemelvaartsdag, kan het in vooral Zuidoost-Brabant en Limburg opnieuw zomers warm worden met maximaal 25-26 graden.

Op lange termijn lijkt het bij ons warmer te worden...Morgen lees je in deze rubriek een uitgebreide weersverwachting voor ruim een week voor Nederland.

Bron: MeteoGroup, iberianature.com