Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12.06.2014

Na het broeierige weer, waar we de week mee zijn begonnen, breekt vanaf het weekeinde een zogenaamde schapenscheerderskoudegolf aan. Deze koelere periode is karakteristiek voor de tweede helft van juni en tekent zich ook nu weer op de weerkaarten af. De zon gaat dan vaker schuil achter de wolken die van zee worden aangevoerd en in de aangevoerde koelere zeelucht wordt het dan niet meer zo warm.

Hitte verdreven

Het afgelopen pinksterweekeinde, met inbegrip van afgelopen dinsdag, was ruim vijf graden warmer dan het langjarig gemiddelde. Inmiddels is de broeierige hitte verdreven door diverse donderbuien en is het aangenamer zomerweer geworden met flink wat zonneschijn. Daarbij ligt de middagtemperatuur met 19 tot 23 graden nog steeds iets boven de norm van 20 graden in deze tijd.

Stagnering temperatuurstijging

Richting de hoogzomer, eind juli, stijgt de gemiddelde maximumtemperatuur nog met ruim drie graden. Des te opmerkelijker is het dat de gemiddelde maximumtemperatuur in de tweede junidecade juist iets lager ligt dan de eerste tien dagen van de maand juni. Deze relatief koelere fase na de eerste zomerwarmte van het seizoen, wordt ook wel de schapenscheerderskou genoemd, naar de gewoonte om schapen in deze tijd van het jaar, van hun wollen vacht te ontdoen. Met een wind vanaf zee wordt niet alleen minder warme lucht aangevoerd, maar vaak ook meer wolken. Schapenscheerders maken gebruik van deze periode met bewolking zodat ze hun schapen niet in de felle zon hoeven te scheren.

Koelere fase

MeteoGroup verwacht dat ook dit jaar de schapenscheerderskoudegolf zijn beslag krijgt. Het droge en vrij zonnige, maar niet hete zomerweer houdt tot en met vrijdag aan, maar komend weekend steekt er een matige tot vrij krachtige noordelijke wind op. Er verschijnt dan meer bewolking, ’s middags kan er een bui vallen en de maximumtemperatuur ligt met 17 tot 21 graden vijf tot tien graden lager dan het afgelopen weekend. Naar verwachting houdt het licht wisselvallige en iets te koele weerbeeld ook volgende week aan. De schapenscheerderskoudegolf lijkt zich dit jaar dus precies aan het klimatologische spoorboekje te houden.

Bron: Meteogroup.