Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 2-3-2021

Na het vroege warme weer van een week geleden kwam ook de paddentrek vroeg op gang. Nu slaat het weer om en voorlopig halen we die temperaturen bij lange na niet meer. Wat moeten de padden nu?

Het was bijzonder om te zien: de temperaturen schoten als een raket omhoog, en de natuur reageerde meteen. Planten en bomen begonnen te bloeien, vogels bouwden nestjes, en jawel: ook padden, kikkers en salamanders kregen het acuut op hun heupen en trokken eropuit om zich voort te planten. Een vroege paddentrek.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 2-3-2021

Waterschappen in het zuiden en oosten van het land zetten deze maand de stuwen in beken en sloten extreem hoog om de droogte die ze binnenkort alweer verwachten tegen te gaan. Agrariërs en telers die in deze tijd van het jaar om een peilverlaging vragen, zodat ze het land kunnen bewerken, moeten rekenen op een afwijzing, aldus waterschap De Dommel. Volgens dit schap is het watertekort dat in drie jaar tijd is opgebouwd nog lang niet ingelopen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-9-2020

Een zuiden- tot zuidoostenwind voert vandaag en morgen hele warme, of beter hete, lucht bij ons aan. Vandaag, maandag, is het al zomers tot regionaal tropisch warm en morgen, dinsdag zien we op grote schaal de dertigplussers op de weerkaarten verschijnen. In het zuidoosten van het land kan het zelfs lokaal 34 graden worden! Bijzonder in deze tijd van het jaar. Vanaf woensdag gaat de wind echter om naar het noorden, later oosten, waarna ineens veel minder warme lucht ons land binnensijpelt en het ongeveer 10 graden frisser wordt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 2-3-2021

De eerste dagen van de meteorologische lente verlopen heel aardig met flink wat zon. Alleen in het uiterste noorden en woensdag ook de westelijke kustgebieden kan ochtendgrijs hardnekkig blijven. Elders is het prachtig buitenweer met maxima tussen 14 en 17 graden, in gebieden met bewolking is het hooguit 6 tot 10 graden. Met een zuidelijke stroming op grotere hoogte komt vanaf vanavond ook weer Saharastof onze kant op. Dit levert mooie zonsopkomsten en -ondergangen op, maar donderdag ook smerige auto's.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.