Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 3-12-2020

Een groot deel van Schotland werd vanochtend wakker in een witte wereld. Afgelopen nacht is er op sommige plekken zo’n 10 centimeter sneeuw gevallen en er komt de komende dagen nog het een en ander bij. In de media wordt de veroorzaker, een enorm lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden, ‘mini Beast from the East’ genoemd.

Daar waar de lagedrukgebieden zich normaalgesproken wat verder noordelijk manifesteren in deze tijd van het jaar zien we nu juist dat ze steeds vrij zuidelijk uitkomen. Vooral in de omgeving van Groenland en IJsland zijn dit soort enorme lagedrukgebieden niet ongewoon, met daar dan al de echte winterkou en sneeuw. Ditmaal lag er eentje een stuk zuidelijker, begin van de week precies tussen IJsland en de Britse Eilanden in, en inmiddels boven de Britse Eilanden. De kern van het lagedrukgebied trekt nu van west naar oost over Schotland, Ierland, Wales en Engeland, met de koudste lucht in de noordelijkste regionen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 3-12-2020

Landen als Saoedi-Arabië en Koeweit kennen we in Nederland vooral vanwege hun olieputten, de woestijn en de extreem hoge temperaturen in het zomerhalfjaar, waarin je er eigenlijk niet buiten de deur kunt leven. Heel soms regent het er ook en vooral de afgelopen week is het zowel in het westen van Saoedi-Arabië en wat verderop naar het noordoosten in Koeweit extreem geweest. Bekijk dan ook zeker de filmpjes bij dit verhaal.

Medewerkers van Nederlandse bedrijven die in het Midden-Oosten zaken doen, kennen het vast wel. Er komt een moment dat een delegatie van een bedrijf in het Midden-Oosten naar Nederland komt, om hier te overleggen en zaken te zoen. Zeker als collega’s uit die gebieden nooit eerder bij ons zijn geweest, kan dat vermakelijke situaties opleveren. Gewend als ze in hun eigen land zijn aan zand, zinderende en stoffige luchten en afgrijselijk hoge temperaturen, kijken ze – eenmaal aan de grond in Nederland – hun ogen uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-9-2020

Een zuiden- tot zuidoostenwind voert vandaag en morgen hele warme, of beter hete, lucht bij ons aan. Vandaag, maandag, is het al zomers tot regionaal tropisch warm en morgen, dinsdag zien we op grote schaal de dertigplussers op de weerkaarten verschijnen. In het zuidoosten van het land kan het zelfs lokaal 34 graden worden! Bijzonder in deze tijd van het jaar. Vanaf woensdag gaat de wind echter om naar het noorden, later oosten, waarna ineens veel minder warme lucht ons land binnensijpelt en het ongeveer 10 graden frisser wordt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 3-12-2020

Terwijl het in Nederland de komende dagen relatief normaal decemberweer is met geen al te bijzondere temperaturen en vanaf morgen tot en met zondag meest droog en met een afwisseling van wolken en zon, gaan landen als Italië en Kroatië een zeer extreme week tegemoet met in de Alpen daar een enorme sneeuwdump. Op sommige plaatsen kan boven 1500 meter tussen 1 en 3 meter verse sneeuw vallen.

In het noordelijke binnenland van Kroatië geldt vandaag een code rood voor ijzel en sneeuw. In de bergen kan in korte tijd zoveel sneeuw vallen dat automobilisten er serieus rekening mee moeten houden dat ze insneeuwen. In lagergelegen gebieden is het juist ijzel die grote risico’s met zich meebrengt. Daar kan een dikke laag ijs op de wegen komen te zitten. Morgen is even een tussendag met beter weer, daarna keert de overlast terug.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.