Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

HTML clipboard

Pieken

Delfzijl, 12.08.08

Niet alleen de sterrenregen van de Perseïden gaat een piek beleven. Ook wind- en neerslaghoeveelheden werken op het moment toe naar een hoogtepunt.

Gunstige timing meteorietenregen

Gisteren schreven we in Weer In het Nieuws al over de Perseïden. Deze veroorzaken elk jaar rond deze tijd een meteorietenregen. De climax vindt plaats in de komende nacht naar woensdag toe. En dat is naar verwachting een gunstige timing, want in vergelijking met de afgelopen nacht zijn de opklaringen nu een stuk breder. Dus de vallende sterren zijn in de meeste gebieden goed te zien. Wel is het zo dat, zoals het er dinsdag overdag naar uitzag, vooral het westen in de nacht weer een paar buien krijgt te verwerken. Houd onze actuele verwachtingen in de gaten.

Het tweede ‘hoogtepunt’

Tot zover het eerste hoogtepunt, dan op naar het tweede. En het woord ‘hoogtepunt’ slaat daarbij op de mate van onstuimigheid van het weerbeeld. Want ‘mooi’ weer in de traditionele zin van het woord, wordt het woensdag overdag niet. Een actieve depressiekern boven de Noordzee is de veroorzaker, in combinatie met het in deze tijd van het jaar flink opgewarmde zeewater.

Forse vlagerige zuidwester

Deze dinsdag trekt de zuidwestenwind al behoorlijk aan, morgen doet ze er nog een schepje bovenop. Op meer plaatsen nog dan vandaag gaat het landinwaarts vrij krachtig waaien en hard aan zee. Belangrijker: de windvlagen pakken nog wat zwaarder uit, met maximale snelheden tussen 80 en 100 kilometer per uur in de kustregio’s.

Stevige buien

En dat is niet alles, want er gaan stevige buien vallen, soms met onweer. De minste naar verwachting in het zuidoosten van het land, de meeste in het noordwesten. Zoals dinsdagochtend de verwachting was, zijn daarbij lokaal tientallen millimeters mogelijk doordat zich buienstraten lijken te gaan vormen die lang over één regio kunnen koersen (en waarbij het daarentegen even verderop dus meevalt met de neerslag).

Typische eind zomer-/ herfstsituatie

Dit zijn typische situaties die aan het eind van de zomer en in de herfst zich soms voordoen (nog vaker in het opwarmende klimaat). Wanneer koele onstabiele lucht wordt aangevoerd over het flink opgewarmde zeewater, kan dit resulteren in buien. In gevallen waarbij de stroming hogerop in de atmosfeer enige tijd nauwelijks van richting verandert, zijn er stroken boven land waar soms vrijwel onophoudelijk buien vanaf zee (en het IJsselmeer) binnendrijven.

Voor sommige weerliefhebbers een dag om zich op te verheugen. Voor vele mensen, en zeker ook de kamperenden onder ons, een stuk minder ‘mooi’. In ieder geval gebeurt er genoeg het komende etmaal.

Bron: Meteo Consult