Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Nog steeds frisjes..

Delfzijl, 09.04.08

Door de vele zonneschijn van de afgelopen dagen leek het van tijd tot tijd wel lente. Toch was het ook de schijn die een beetje bedroog. Met temperaturen tussen 10 en 12 graden gisteren waren de temperaturen normaal tot net iets onder normaal. En de afgelopen nacht heeft het op veel plaatsen ook weer gevroren. Vliegbasis Soesterberg, gelegen in het open gebied tussen Utrecht en Amersfoort, kwam op normale waarnemingshoogte tot -3,8 graden. Aan de grond daalde het kwik daar tot ongeveer -7 graden. Het is nog steeds koud.

De eerste 8 dagen van april gaven in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden te zien, precies eentiende graad lager dan het gemiddelde dat de hele januarimaand dit jaar liet aantekenen. Daarmee is januari nog steeds de warmste maand van het jaar 2008. Het station De Bilt wacht ook nog steeds op zijn eerste dag dit jaar met een maximimumtemperatuur van boven 15 graden. Dat terwijl het jaar 2008 precies al 100 dagen onderweg is. Overigens is dit nog geen record. In 1970 duurde het tot 3 mei voordat de temperatuur in De Bilt voor het eerst in het jaar de barrière van 15 graden slechtte.

Dat het nog steeds koud is, heeft nog altijd met de temperaturen in de bovenlucht te maken. Afgelopen nacht liepen die op 5 kilometer hoogte bij voorbeeld uiteen van -35 graden in het noordwesten tot -25 graden boven Limburg. Wat lager in de atmosfeer, op een hoogte van rond 1500 meter, vroor het tussen 2 en 4 graden. Dat de koudste lucht in het noordwesten en noorden terug te vinden was, was gisteren mooi te zien. Begon de dag in vrijwel het gehele land zonnig en tamelijk helder, later ontstonden stapelwolken. Vooral in het noordwesten groeiden die tot buien uit waarbij opnieuw hagel en natte sneeuw voorkwamen. In het uiterste noordoosten werd zelfs een klap onweer gehoord (Eemshaven). In de rest van het land bleef het overwegend droog, met slechts een heel lokaal en klein buitje.

Sneeuw

Opvallend gisteren was dat in Normandië de hele dag nog sneeuw lag te smelten, die daar een dag eerder was gevallen. Op sommige plaatsen kwam er tot en met maandag een laag van tussen 20 en 40 centimeter omlaag, die gisteren in de toen schijnende zon de hele dag nodig had om weg te smelten. Op de satellietfoto’s van dat moment was het sneeuwveld steeds mooi terug te zien. Een niet alledaags beeld in het noordwesten van Frankrijk, zeker niet in de maand april. Afgelopen zondag viel in Zuidoost-Engeland een dikke laag sneeuw.

Ook in Nederland sneeuwde het zondagochtendvroeg, vooral in een strook van het IJsselmeer over de Veluwe naar het Rijk van Nijmegen. Dat gebeurde op een storing die dit gebied tussen grofweg 5 en 6 uur ’s ochtends passeerde. Enkele medewerkers van Meteo Consult, die op dat moment op weg waren naar de weerkamer in Wageningen, kwamen op de A50 in een gebied met bijzonder zware sneeuwval terecht. Het sneeuwde niet alleen hard, de vlokken die er vielen, waren bovendien ook nog eens bijzonder groot.

Het passeren van de 800 meter lange brug bij Heteren (waar de straatverlichting op dat moment nog niet brandde) was een hachelijk avontuur. Door de zware sneeuwval, de compleet witte weg en het ontbreken van iedere andere vorm van een referentiekader hadden de paar auto’s, die er op dat moment reden geen idee meer van waar ze waren. Omdat stoppen op de brug (die niet over een vluchtstrook beschikt) geen optie was, zochten ze op de tast hun weg naar de overkant, steeds meer begoocheld door de miljoenen vlokken die in de autoverlichting hun kant opkwamen en het verwerkende vermogen van het brein zwaar op de proef stelden. Gelukkig ging alles goed en stopte de sneeuwval aan de andere kant snel. Ook na zonsopkomst was het in de baan van die sneeuwbui nog enige tijd wit.

Fruittelers

De afgelopen nacht vroor het op diverse plaatsen tussen 1 en 4 graden. Vooral voor fruittelers zijn dit uitermate vermoeiende nachten. Elke nacht moeten ze op dit moment op om hun gewassen te besproeien, om vorstschade te voorkomen. Bij het bevriezen van het water op de bomen komt een klein beetje warmte vrij (het is het tegenovergestelde van het smeltproces, dat juist warmte nodig heeft). Zo blijven de gewassen zelf net boven nul.

Op de weerkaarten bevindt Nederland zich nog steeds in een kalm gebied tussen allerlei lagedrukgebieden in. Actieve lagedrukgebied passeren op dit moment bij voorbeeld Spanje en Portugal waar voor het eerst sinds lange tijd bijzonder veel regen valt. Een station als Jerez de la Frontera in het uiterste zuidwesten van Spanje ving gisteren in 12 uur tijd bij voorbeeld 120 millimeter regen op, 120 liter water op iedere vierkante meter. Maar ook in het door droogte geteisterde Catalonië in het noordoosten is eindelijk weer wat gevallen. De komende dagen blijft het in het zuidwesten sterk wisselvallig. Er komt dus meer regen bij.

Niemandsland

Andere lagedrukgebieden treffen we boven Polen, de Noordzee en boven de Britse eilanden aan. Omdat Nederland zich al enkele dagen in het niemandsland tussen al deze lagedrukgebieden ophoudt, valt het bij ons enorm mee met het weer, zeker ook gezien het veel negatievere beeld dat hierover een deel van vorige weer bestond. Niet alleen vandaag, maar ook morgen heerst er bij ons nog grote rust in de atmosfeer. De zon komt er volop door, er is weinig wind en met de stapelwolken valt het erg mee. Zowel vandaag als morgen blijft het op de meeste plaatsen droog. In het zuidoosten komen vandaag wel hoge wolken voor die zich morgen langzaam over het land uitbreiden. De zon komt daar wel doorheen. Vriest het de komende nacht weer op veel plaatsen licht, morgen wordt het tussen 10 en 14 graden

Bronnen: NLweer.com, waarnemers, KNMI, Meteo Consult.

Categorie: Nieuwsflits
Hits: 610