Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Atmosfeer in de war, Spanje de dupe

Delfzijl, 07.04.2008

Deze week is de atmosfeer boven de Atlantische Oceaan in de war. Boven de Azoren ligt de komende dagen een lagedrukgebied. Normaal gesproken overheerst daar hoge druk. IJsland kampt weer met hoge druk, waar lage druk normaal is. Spanje is de dupe.

Azorenhoog

Het Azorenhoog is een semi-permanente hogedrukzone boven de Portugese eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het hoog ontstaat door uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden. Tegenover het Azorenhoog staat vaak het IJslandlaag. De naam zegt het al, de zone van lagedruk boven IJsland. Samen zorgen de twee drukzones voor de overheersende westelijke stroming waarmee wij in ons regenachtige landje te kampen hebben.

Omgekeerde wereld

De atmosfeer is in de war, want momenteel ligt er geen Azorenhoog, maar een Azorenlaag boven de Atlantische Oceaan. De situatie wordt nog vreemder als er een blik geworpen wordt op de omgeving rond IJsland. Daar ligt juist een hogedrukgbied in plaats van de gebruikelijke depressie. Dit alles resulteert dan in een oostelijke stroming op plaatsen waar normaal gesproken een westelijke stroming van kracht is.

Geen last

Het weer in Nederland wordt niet beïnvloed door de ongebruikelijke druksituatie. Ons weer staat onder invloed van een lagedrukgebied met de kern boven Engeland. Dat betekent voor ons als vanouds een zuidwestelijke wind. Maar omdat het drukgebied niet heel actief is, ziet het weer er voor de komende dagen behoorlijk rustig uit. De zuidwester waait boven land niet harder dan kracht 2-3.

Spanje en Portugal

In Spanje en Portugal is dat wel anders. Daar gaat het flink plensen de komende dagen. Vooral het zuidwesten van het Iberisch Schiereiland krijgt extreem veel neerslag over zich heen. Hollandse taferelen dus in het zuiden van Europa.

Tegen het einde van de week wordt alles weer normaal. De hogedruk boven de Azoren neemt dan langzaam weer toe. Boven IJsland gaat de druk juist weer van de ketel.