Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Gaat de kraan nog een keer dicht?

Delfzijl, 05.04.08

Terwijl we vorig jaar rond deze tijd aan het begin van een bijzonder langdurige droge periode stonden die tot de eerste meidagen duurde, is het nu juist wachten op een reeks droge dagen. Maart 2008 was een zeer natte maand, met op veel plaatsen minstens 100 millimeter, en het lijkt er niet bepaald op dat april snel een andere weg zal inslaan. Tot ongenoegen van vooral de landbouw. Wanneer gaat de kraan nou eindelijk dicht?

Onbekwame grond

Het antwoord op deze vraag is kort en krachtig: voorlopig niet. De boeren kunnen op kleigrond eigenlijk niets beginnen; door de nattigheid van de afgelopen winter is de grond erg ‘onbekwaam’. Maar als nou net als vorig jaar een erg droge april volgt, dan is dat juist niet goed. De klei wordt dan keihard, zodat men de grond niet kan bewerken. Dat was vorig jaar ook het geval. De kluiten worden dan zo hard dat je er bij wijze van spreken wel iemand een gat in zijn hoofd mee kan slaan! Met andere woorden: er is in april geregeld regen nodig, anders komen de gewassen niet aan de gang. In feite is de boer met een normale wisselvallige periode veel beter af dan met een zeer natte of juist erg droge periode.

Ook de komkommersector kampt met het slechte weer. “Het slechte weer is voor 80% oorzaak van de lage prijs van komkommers. En of er een opleving in de prijs aan zit te komen, durf ik niet te zeggen, ik ben geen weerman!’, zo zei handelaar Andres Reijgersberg begin deze week. De hele agf-handel is trouwens somber aldus een andere handelaar. Kortom, een droge periode is snel gewenst.

Putweer

De oorzaak moeten we zoeken in de luchtdrukverdeling in Europa. Voor stabiel droog weer zijn standvastige hogedrukgebieden in onze omgeving nodig, die dan niet zomaar na bijvoorbeeld drie dagen de benen nemen. En ook aan hun uitlopers hebben we niets. Want zij leveren vrijwel altijd tijdelijk mooi weer op. Kijken we naar de weerkaart van deze zaterdag, dan liggen de hogedrukgebieden veel te ver weg. Boven Groenland ligt er één, met zijn uitloper over IJsland. En er ligt nog een hogedrukgebiedje boven Algerije. Maar daartussenin komen meerdere lagedrukgebieden voor die hun stempel drukken op het weer in een groot deel van Europa. Een depressie boven Noorwegen is gevuld met een hoeveelheid koude lucht (= een koudeput of kortweg put) en die verplaatst zich morgen naar de Noordzee, waar zij vervolgens de komende week blijft rondzwerven. Door de grote temperatuursverschillen tussen het aardoppervlak en grote hoogte – morgenmiddag is het op zo’n 5 kilometer maar liefst min 40 graden - kunnen flinke buien ontstaan, met hagel en onweer. In Engeland worden deze buien april showers genoemd. En jawel hoor, omdat de stroming west tot noordwest is, zullen die buien moeiteloos naar Nederland trekken.

Blikseminslag

Het eerste onweer is trouwens al gemeld, vanochtend, vanuit de Achterhoek. Het leverde daar ook plaatselijk blikseminslag op rond de klok van 11 uur. Een boom op het schoolplein van een basisschool in Winterswijk spatte uitelkaar en beschadigde het schoolgebouw en vier nabije woonhuizen. Het onweer zat verscholen in een buiige regenstoring die op veel plaatsen in het midden en oosten van het land 5 tot 10 millimeter afleverde. De familie Weerkamp in Steenderen noteerde 9,4 millimeter, Tinus Beckers in Lichtenvoorde 8,6 millimeter, en de meter op het dak van Meteo Consult registreerde 5,6 millimeter.

Sneeuwbuien

Maar ook lager in de atmosfeer koelt het tijdelijk flink af, met op bijvoorbeeld 1500 meter hoogte temperaturen tussen -6 en -9 graden. En dat is koud genoeg voor de ontwikkeling van (smeltende) sneeuwbuien. Tegelijkertijd wordt de aangevoerde lucht wel droger en stijgt de luchtdruk aan het aardoppervlak een klein beetje, zodat de buiigheid morgen enigszins zal worden onderdrukt en er zonnige perioden voorkomen. De middagtemperaturen komen echter niet boven 6 tot 8 graden uit, ondanks de sterke zoninstraling.

Koude nachten

Na het weekeinde zal de bovenlucht langzamerhand minder koud worden, maar temperaturen boven het vriespunt op 1500 meter hoogte zitten er voorlopig niet in. Op 'neushoogte' krabbelt het thermometerkwik richting de normale waarde van rond 12 graden rond het midden van de week, zodat de temperatuursverschillen tussen het aardoppervlak en de bovenlucht groot genoeg blijven voor de ontwikkeling van buien. En de nachten en vroege ochtenden kunnen in eerste instantie lichte vorst opleveren. De koudste nacht is die van zondag op maandag met waarschijnlijk minimumtemperaturen tot rond -3 graden aan toe. De ijskrabber kan dus even bij de hand blijven in uw auto!

Bron: Meteo Consult