Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Spaanse regens

Delfzijl, 03.04.08 10:55

In Spanje is het winterhalfjaar van het grootste belang voor de watervoorziening in de lange droge zomers. Want dat is immers de tijd dat de talrijke waterbekkens die Spanje rijk is, weer flink moeten worden aangevuld. In de zomermaanden valt er weinig regen en daalt het waterpeil alleen maar.

De afgelopen winter was in ons land zacht en nat. Dat had natuurlijk alles te maken met de heersende luchtdrukverdeling. Die kwam er veelal op neer, dat wij met een westelijke stroming te maken hadden, tot groot verdriet en frustratie van de doorgewinterde winterliefhebbers. De westelijke stroming kon zijn gang gaan, omdat we op de weerkaarten veelvuldig een groot hogedrukgebied hebben gezien in de Golf van Biskaje, of verder naar het zuidwesten richting de Azoren. In beide gevallen heeft het Iberisch schiereiland doorgaans te maken met droog weer. Storingen krijgen weinig speelruimte in deze hoek van Europa en volgen een oostelijke koers, bijvoorbeeld over Centraal- en Oost Europa.

Toch zien we in Spanje verrassend grote verschillen in de neerslagtotalen sinds september. Soms op relatief kleine afstand van elkaar. In het totaalkaartje hier links, krijgen deze verschillen kleur. De streek in het oosten, rond ondermeer Alicante en Valencia, springt er gunstig uit. Daar is het afgelopen half jaar meer dan de normale regenhoeveelheid gevallen. Dat kwam vrijwel geheel door zware onweersbuien die dit gebied in oktober hebben geteisterd. De honderden millimeters regen in korte tijd veroorzaakten toen ernstige wateroverlast. Maar tot en met vandaag kan men er dus teren op de wolkbreuken van toen. Want ook hier is het de afgelopen maanden kurkdroog geweest.

Tegelijkertijd zijn er in het noordwesten, noordoosten en midden van Spanje grote oranje gekleurde gebieden te zien, waar de afgelopen zes maanden minder dan 50 procent van de normale regenhoeveelheid is gevallen.

Door de lange periode met relatief droog weer staat het waterpeil in veel Spaanse waterbekkens behoorlijk laag. Maar ook hier zijn de verschillen enorm. Sommige stuwmeren bevatten minstens de normale hoeveelheid water, terwijl anderen bijna droog staan. Voor heel Spanje zijn de waterbekkens nu voor minder dan de helft gevuld in vergelijking met de totale opslagcapaciteit. Dat getal zegt op zich niet zo veel. Normaal zijn de meren rond deze tijd voor circa 63 procent gevuld. Dit verschil van afgerond 15 procent is veel groter dan het misschien lijkt. Het kan het verschil betekenen tussen een probleemloze zomer en een zomer waarin Spanje op grote schaal te maken krijgt met waterschaarste.

Zeer nijpend is de situatie in Catalonie. Dat is de streek rondom Barcelona. In dit deel van Spanje is het al geruime tijd zeer droog. Het waterpeil in de bekkens is tot zorgwekkende niveaus gedaald. De stad Barcelona is met haar circa 2 miljoen inwoners voor het grootste deel afhankelijk van het stuwmeer van Sau. Dit meer is min of meer tot de bodem opgedroogd. De kerk van een ondergelopen dorpje dat destijds onder het water verdween, steekt nu weer fier boven de dalende waterspiegel! Het restant water is onbruikbaar en is eigenlijk vooral smerige modder. Alleen enorme stortbuien van honderden millimeters kunnen het tij nog keren in deze dorstige regio. En dus worden er reeds nu maatregelen afgekondigd om het waterverbruik sterk te minimaliseren. En gaat men binnenkort over tot het overpompen van water uit de rivier de Ebro, die buiten bereik van de stad het kostbare water afvoert naar een delta op ruim 100 kilometer afstand van Barcelona. Bovendien zal men in de komende maanden en zeker in de zomer ook grote watertankers laten varen vanaf de Spaanse zuidkust naar de haven van Barcelona. Dat water komt uit waterfabrieken in het zuiden waar men het zeewater ontzilt.

Maar misschien dat de natuur toch nog een handje gaat helpen. De weerkaarten beloven zowaar overvloedige regenval voor het Iberisch schiereiland. Maar als de totale te verwachten regenval van de komende 10 dagen bekijken, zien we dat de oostkust van Spanje en dus ook Catalonie grotendeels wordt overgeslagen door de buien die in aantocht zijn. Kan er in delen van noord en west Spanje zelfs meer dan 100 millimeter regen vallen, de oostkust moet het wellicht doen met minder dan 5 millimeter. Dat is een druppel op een gloeiende plaat.

Nog natter wordt Portugal waar hoeveelheden tot 150 millimeter in tien dagen mogelijk zijn. Dit deel van het Iberisch schiereiland heeft echter al voldoende regen gehad. Maar misschien kan al dat water er in het komend zomerseizoen nog van pas komen en wie weet is het risico voor bosbranden in deze gebieden daardoor kleiner.

Bronnen: aemet.es, embalses.net