Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Lente komt er net niet

Delfzijl, 27.03.08

Heel even zag het er erg hoopvol uit voor de nieuwe week, maar net zo snel als zij in de kaarten verscheen is de lente er ook weer uit verdwenen. Natuurlijk wordt het de komende dagen duidelijk warmer, zeker als je dit vergelijkt met de winterse periode waar we uit komen, maar de veranderingen op de weerkaarten zijn niet zodanig dat meteen ook een zonnige en warme periode voor de deur staat, zoals vorig jaar in april.

Het einde van de kou is tamelijk geruisloos gekomen. Hadden we dinsdag in de ochtend nog een verkeerschaos en tot in de avond regionaal felle sneeuwbuien, gisteren bereikte de voorste begrenzing van zachtere lucht de zuidelijke helft van het land, waar het meteen bewolkt raakte en wat regen en eerst ook een vlokje natte sneeuw begon te vallen. In het noorden nam de wind af, maar hielden de winterse buien nog even aan. Al waren ze veel minder zwaar dan de dagen ervoor en bestond de winterse lading alleen nog maar uit hagel. Opvallend was het feit dat de wind veel minder sterk was. Het voelde daardoor duidelijk minder koud aan dan de voorgaande dagen, al werd het nog steeds niet warmer dan 4 tot 7 graden.

Afgelopen nacht bevonden de breedste opklaringen zich in het midden en noorden van het land. In Flevoland, delen van Gelderland en in Zeeland ontstond mist. Verder waren de temperaturen opvallend. In de opgeklaarde gebieden kwam het op uitgebreide schaal tot lichte vorst. De vliegbasis Leeuwarden bereikte met -4,4 graden de laagste temperatuur, aan de grond kwam het er tot 7 graden vorst. De vliegbasis Eelde was op 10 centimeter nog net iets kouder. Daar daalde het kwik op klomphoogte tot -7,3 graden.

Laatste vorstnacht

Toch lijkt het erop dat het voorlopig vrijwel de laatste vorstnacht is geweest. Alleen de komende nacht kan het in het noordoosten en oosten nog een keertje tot dichtbij het vriespunt afkoelen, daarna is het even gedaan met de kou. Vandaag staat het weer daarbij onder invloed van een klein lagedrukgebied, dat vooral in de zuidelijke helft van het land geleidelijk af en toe regen brengt. In het noorden laat eerst de zon zich nog af en toe zien, maar raakt het later eveneens bewolkt. De temperaturen komen tussen 7 en 9 graden uit.

Morgen begint aardig met nu en dan zon. Een nieuwe storing is evenwel onderweg en zorgt ervoor dat de bewolking al vrij snel begint toe te nemen. In de tweede helft van de middag volgt vanuit het westen regen die pas in de avond ook het oosten van het land bereikt. Aan zee komt daarbij een harde zuidenwind te staan. Omdat opnieuw zachtere lucht wordt aangevoerd, gaan de temperaturen omhoog naar waarden tussen 9 en 12 graden.

Zaterdag lijkt de aardigste dag uit de reeks te worden. Terwijl de laatste buien in de ochtend via het oosten van het land wegtrekken, komt vanuit het westen een rug van hogedruk het land binnen die precies op tijd een weersverbetering brengt. De zon komt er vooral in de middag mooi door, afgewisseld door stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog terwijl met temperaturen tussen 10 en 14 graden her en der toch wel even iets van een lentegevoel kan doorbreken. Overigens waait er nog wel een straffe zuidwestelijke wind.

Net niet goed

Wat we vervolgens op de weerkaarten zien gebeuren, loopt net niet goed om er een mooie lenteperiode van te maken. Zag het er eergisteren nog naar uit dat zich uit de rug van hogedruk, die zaterdag over het land naar het oosten trekt boven Centraal-Europa een solide hogedrukgebied zou vormen, dat in Nederland de lente op het juiste spoor zou zetten, volgens de laatste berekeningen komt dit hogedrukgebied nu vrijwel meteen op een te oostelijke positie terecht. Zondag wordt het met zijn centrum boven Hongarije berekend, waarna het zich snel naar het zuidoosten van Polen verplaatst om vervolgens door een groot hogedrukgebied met centrum boven Noordwest-Rusland te worden opgeslokt.

Omdat het hogedrukgebied zo oostelijk komt te liggen, kunnen lagedrukgebieden van de oceaan het weer aan de westrand van Europa meteen vanaf zondag alweer in de greep krijgen. Dat betekent in de eerste dagen van de nieuwe week dus geen overgang naar een zonnig en steeds warmer weertype, maar een terugkeer van het wisselvallige weer met af en toe regen of buien bij temperaturen die ‘s middags op een niveau van rond 12 graden uitkomen, een niveau dat ongeveer normaal is voor de tijd van het jaar. Geen vorst in de nacht meer.

Bron: Meteo Consult.

Categorie: Nieuwsflits
Hits: 692