Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief


KNMI: grafiek daalt, opwarming niet
Van onze verslaggever
gepubliceerd op 02 februari 2008 00:01, bijgewerkt op 1 februari 2008 13:56

DE BILT - Dat de temperatuur wereldwijd in 2007 minder hoog was dan de jaren ervoor, wil niet zeggen dat de opwarming van de aarde tot staan is gekomen. Er is sprake van een natuurlijke variatie, bovenop de opwarmende trend.

Dat zeggen klimaatonderzoekers van het KNMI zaterdag in de Volkskrant. Ze reageren daarmee op berichten van klimaatsceptici dat de jongste temperatuurmetingen zouden aangeven dat zich een afkoeling begint af te tekenen.

Eerder deze week gaven Britse en Amerikaanse instituten hun analyse van de wereldtemperatuur over 2007. Het jaar blijkt niet alleen geen recordjaar, bovendien was het gemiddeld een paar tienden koeler dan de jaren ervoor. Record blijft 1998.

Volgens Rien Haarsma en Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI in De Bilt is er geen enkele aanleiding te denken dat de opwarming afzwakt. De daling valt ruimschoots binnen de normale statistische variaties. ‘De sceptici rekenen zich rijk aan statistische ruis’, aldus Haarsma.

Volgens de KNMI'ers is heel wel denkbaar dat de jongste cijfers de opwarming zelfs onderschatten, omdat die in het Noordpoolgebied het snelst gaat, terwijl daar relatief weinig temperatuurmetingen worden gedaan die in de jaarcijfers zijn meegenomen.

Bron: www.volkskrant.nl