Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief


Donderdag zuidwesterstorm

Delfzijl, 28.01.08
We gaan in de loop van de week over op een onstuimig weertype. Donderdag is er zelfs een aanzienlijke kans op een zuidwesterstorm, 9 Bft.

Stormdepressie

Een diepe stormdepressie (969 hPa) trekt donderdag via Schotland richting Scandinavië. Wij krijgen gedurende de dag ook te maken met het windveld van de depressie. 's Ochtends waait het al hard uit het zuidwesten, maar op nadering van een actief koufront trekt de wind in de middag mogelijk aan tot een volle zuidwesterstorm, een 9 Bft. In de loop van de dag, vooral 's avonds valt er veel regen.

Onzekerheid

Een paar dagen van te voren moet altijd voorzichtigheid in acht worden genomen hoe krachtig de storm nu werkelijk wordt. Er zijn wijzigingen mogelijk in snelheid, koers en kracht van een depressie, waardoor de wind uiteindelijk juist sterker is, of zwakker. 12 tot 24 uur van tevoren, dus in de loop van woensdag kan met meer detail worden aangegeven hoe krachtig de wind daadwerkelijk wordt.

Gevolgen van een storm

Stormen met een kracht van 9 Bft komen regelmatig voor in ons land. Het waait meerdere malen per jaar wel ergens enige tijd met een kracht van 9 Bft. Meestal komt een storm in de winter voor, maar in de zomer is de schade gewoonlijk groter omdat dan alle bomen vol in het blad staan. Bij 9 Bft, een ´gewone´ storm blijft de schade meestal beperkt, maar een zware of zeer zware storm, 10 tot 11 Bft, of zelfs een orkaan die slechts één keer voorgekomen is de afgelopen 100 jaar, veroorzaakt veel grotere schade. Op dit moment is er echter geen sprake van een storm van een zwaar kaliber. Waakzaamheid blijft echter geboden.