Vleugje winter?
Delfzijl, 25.01.08
Terwijl deze januari op een hoog temperatuursgemiddelde afstevent dat goed past bij het eind van maart, begint februari straks met een gevoelige temperatuurdip. Het kwik komt waarschijnlijk weer eens in de buurt van normale, misschien wel onder normale waarden uit. Daarna – maar dat is natuurlijk wel héél ver weg – lijkt het wederom zeer zacht te worden.
Dit weekeinde is daar nog niets van te merken. De nachttemperaturen liggen boven 5, de dagtemperaturen rond 10 graden. Tussen een hogedrukgebied boven Frankrijk en lagedrukgebieden die ver ten noorden van ons langs koersen, wordt met een zuidwestelijke stroming zachte lucht aangevoerd.
Dieper Europa in, richting het midden en vooral oosten van het continent, zien we aan de oostzijde van het hogedrukgebied dat de luchtstromen in zuidoostelijke richting afbuigen. Dit resulteert zondag en maandag aan de noordzijde van het Oostenrijkse gedeelte van de Alpen in sneeuw, vooral verder naar het oosten toe.
Meer sneeuw in de Alpen, en op veel grotere schaal, komt er echter waarschijnlijk aan voor later in de volgende week, tegen en in het volgende weekeinde. Waarschijnlijk, want het is natuurlijk nog wel behoorlijk ver weg in de tijd. Een tak van de straalstroom komt dan een tijdje van globaal west naar oost over de berggebieden te liggen. Dat zou dan in flink wat sneeuw resulteren met ook dalende sneeuwgrenzen.
Want het hogedrukgebied dat de komende dagen nog boven de zuidwesthoek van Europa ligt en bij ons voor de geringe neerslaghoeveelheden in combinatie met een zachte zuidwestelijke stroming zorgt, trekt zich in de loop van dinsdag en woensdag zuidwaarts terug. En ook in de bovenlucht verwijdert de aanvankelijk prominent aanwezige hogedrukwerking zich. Hierdoor komt de weg vrij voor storingen, waarbij een lob met zeer koude lucht in de bovenlucht vanuit het noorden diep Europa inzakt.
De straalstroom komt hiermee deels of geheel ten zuiden van ons terecht, waarschijnlijk dus over onder meer de Alpen. En dan komen wij aan de koude noordelijke kant van de straalstroom terecht, met daarbij een zeer koude bovenlucht.
Het wordt een stukje frisser dan we de afgelopen tijd gewend zijn geraakt met waarden overdag die waarschijnlijk dicht in de buurt van normaal gaan uitkomen (rond 5 graden). En met zo’n koude bovenlucht zouden dan natte sneeuw- en hagelbuien zeker niet ondenkbaar zijn. In tegendeel.
Daarbij zien we aan de westzijde van de lob met koude in de bovenlucht (in feite lagedrukwerking in de bovenlucht), met een noordelijke stroming zo nu en dan belletjes met, in vergelijking tot de directe omgeving, nog wat koudere lucht afzakken. Hieronder tekenen zich aan de grond kleine lagedrukgebiedjes af die via Groot-Brittannië op ons af koersen.
Volgens de hoofdberekening van het Europese weermodel trekt er één daarvan over België ten zuiden van ons langs in de avond en nacht naar (volgende week) zaterdag. En daarbij slingert een zone met regen, maar al snel natte sneeuw, over een deel van ons land. Uiteindelijk dalen de temperaturen in de nacht een tijdje tot onder nul in een aantal gebieden en zou de sneeuw even kunnen gaan blijven liggen.
Of het bij ons zóver komt is nog zeer de vraag, maar het wordt in ieder geval wel een stukje frisser in de tweede helft van de komende week.
Bron: Meteo Consult