Permanente dijkbewaking voor Groninger kust
De dijken voor de Groninger kust worden vanaf vrijdagochtend acht uur permanent bewaakt. De noordwester storm in combinatie met hoog water stuwt het waterpeil rond de klok van half twaalf op tot het hoogtepunt van vier meter boven NAP. Ook vanavond is er al sprake van verhoogde paraatheid langs de Groninger dijken. Een ploeg van de waterschappen staat klaar om de dijkdoorgangen te sluiten als de nood aan de man komt.
Door het hoge water en de kans op springtij is de dienstregeling van de veerdiensten naar Ameland en Schiermonnikoog aangepast. De boten blijven voorlopig wel in de vaart. Dat geldt niet voor de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Een aantal diensten zijn geschrapt.
Door de dreigende combinatie van noordwesterstorm en springtij is de Waddenzee veel woeliger dan normaal. Toch omschrijft Reny Hogendorp van waterschap Noorderzijlvest de situatie als vrij normaal voor de tijd van het jaar. "Dit komt bijna jaarlijks voorbij. Pas vanaf 4.80 meter is er sprake van alarmpeil."
Ook meteorologen van het KNMI spreken van een normaal verschijnsel. "We hebben niet te maken met een extreme storm, meer met een gemiddelde herfststorm zoals dat hoort bij het najaar." Een weeralarm blijft om die reden uit. Daarvan is pas sprake als windkracht tien bereikt wordt.
Het is wel voor het eerst in dertig jaar dat er dijkbewaking is ingesteld in het héle land. De laatste keer dat de gehele Nederlandse kust werd bewaakt was in januari 1976.
Op 1 november vorig jaar steeg het peil in Delfzijl nog tot 4.83 meter. Parkeerplaatsen bij de havens van Delfzijl en Lauwersoog kwamen toen onder water te staan, het treinverkeer was her en der gestremd, in Groningen en Drenthe waaiden tientallen bomen om en in het Friese Marrum verdronken twintig paarden.
Bron: www.dvhn.nl