Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Schaatsen met Oud en Nieuw?

Delfzijl, 20.12.08

In heel Nederland zijn op diverse plaatsen kunstijsbanen opgebouwd. Hier wordt dan ook volop geschaatst tijdens de kerstvakantie. Toch gaat er niets boven het schaatsen op natuurijs. Dit zal ook voor de kleintjes een onvergetelijke ervaring opleveren. Voor een dikke laag natuurijs hebben we echter een lange periode van vorst nodig, zowel ’s nachts als overdag. Misschien gaat dat dit jaar nog gebeuren.

Spannende ontwikkelingen

De weerkaarten voor de komende kerstweek zien er spannend uit. Prominent aanwezig is een hogedrukgebied dat dit weekeinde boven het westen van Frankrijk ligt. Dit hoog wandelt de komende dagen via Nederland naar de Noordzee waar het een tijd lijkt te blijven liggen. Hierdoor komt er een straffe oostelijke stroming op gang waardoor het vanaf de kerstdagen een stuk frisser wordt.

Begin van de winter

Na de langste nacht van het jaar kan de winter echt beginnen. Zondag ligt het hogedrukgebied nog over het westen van Frankrijk. Storingen rond een complex lagedrukgebied, dat noord van de Britse eilanden langs trekt, brengen veel wolken naar onze omgeving. Het is vrijwel de gehele dag bewolkt en grijs met hier en daar een spatje motregen. De wind waait uit een west- tot zuidwestelijke richting en is nog krachtig in het noordwestelijk kustgebied. Door de aanvoer van zachte lucht komen de middagtemperaturen rond 10 graden uit. De kortste dag van het jaar komt rond 16:30 uur al weer ten einde. Na een zachte nacht met minima rond 8 graden klaart maandag vanuit het noorden op.

Snel kouder

Begin volgende week vormen overgangsdagen naar kouder weer vanaf de kerstdagen. Het hogedrukgebied boven Frankrijk komt in beweging en trekt de Benelux binnen. De noordwestenwind in Nederland neemt hierdoor af. De zon breekt af en toe door en het frisser met woensdag temperaturen van 5 tot 7 graden. Tijdens de kerstavond blijft het waarschijnlijk overal droog. In de kerstnacht koelt het af naar 2 tot 4 graden onder een vrijwel bewolkte hemel.

Eerste Kerstdag

Op de eerste kerstdag zijn er vrij veel wolken en met een naar noordoost draaiende wind wordt koelere lucht aangevoerd. Het wordt ’s middags niet veel warmer meer dan 4 tot 6 graden. Het blijft wel droog, dus geen witte eerste kerstdag. ’s Avonds klaart het vanuit het noordoosten op. in de nacht naar de tweede kerstdag koelt het onder een heldere hemel op veel plaatsen flink af. Vrijwel overal gaat het 1 tot 3 graden vriezen.

Tweede Kerstdag

De tweede kerstdag verloopt zonniger, maar het is ook fris met temperaturen die maar net boven het vriespunt uitkomen. Met een schrale oostelijke wind wordt steeds koudere lucht aangevoerd.

Vrieskou

Het daarop volgende weekend blijft fris met nu en dan zon en lichte nachtvorst. Overdag komt de temperatuur nog maar net boven nul uit, maar het natuurijs kan door de koude nachten verder aangroeien. Door het laagje voor laagje opspuiten van water dat vervolgens bevriest is het al snel mogelijk om op ijsbanen te schaatsen. Tijdens de tweede week van de kerstvakantie wordt het waarschijnlijk nog kouder. Het hogedrukgebied vormt dan een blokkade boven het zuiden van Scandinavië waardoor de schrale oostenwind blijft waaien. De laatste dagen van het jaar blijft het volgens de laatste inzichten ook overdag vriezen. De ontwikkelingen op de lange termijn zijn voor de winterliefhebbers dan ook erg interessant.