Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Zware IJzel in noordoosten VS

Delfzijl, 14.12.08

Ongeveer 1,4 miljoen huishoudens en bedrijven in het noordoosten van de Verenigde Staten zaten afgelopen vrijdag ineens zonder elektriciteit nadat de ijzel een dikke laag ijs rond de elektriciteitsdraden had gevormd. Ook bomen werden compleet in het ijs gehuld waarna veel takken bezweken onder het gewicht. Op veel plaatsen moet de infrastructuur van het elektriciteitsnetwerk compleet opnieuw worden opgebouwd.

Vooral de staten Massachusetts, New Hampshire en delen van Maine zijn zwaar getroffen. De autoriteiten melden veel schade en het zal nog dagen duren voordat alle elektriciteitsvoorzieningen weer op orde zijn. De werkzaamheden worden bemoeilijkt omdat het er blijft vriezen. Tot zover bekend zijn er 4 mensen overleden aan de gevolgen van de storm. Een soortgelijke storm in het midden van de VS heeft vorig jaar nog het leven gekost aan 22 mensen. President Bush heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen voor het noorden van Massachussetts zodat met federale steun de herstelwerkzaamheden kunnen worden bespoedigd.

IJzel is regen die bevriest zodra het ergens opvalt. Deze zogenaamde onderkoelde regen valt meestal na een vorstperiode. Als er op een paar honderd meter hoogte in de atmosfeer zachte lucht binnenstroomt en er regen valt koelt de regen vaak in de lager gelegen vrieslucht weer af tot onder het vriespunt. Zodra de onderkoelde druppels de grond of andere voorwerpen raakt, bevriest het onmiddellijk en vormt een doorzichtige ijslaag.

De laatste keer dat het in Nederland ijzelde is nog niet zo lang geleden. In de koude vriesnacht van maandag 24 op dinsdag 25 november waren er verspreid over het land een aantal ijzelbuien. Misschien kunt u zich de dag ervoor nog wel herinneren omdat de ANWB voor de maandagochtend een spitsalarm af had gegeven op grond van de verwachting van het KNMI i.v.m. de sneeuwval die uiteindelijk mee bleek te vallen. Tijdens de dinsdagochtendspits was het echter wel glad en gleden veel auto’s en tweewielers van de weg af. IJzel is een zeer verraderlijke vorm van gladheid omdat je het dunne laagje ijs op de weg nauwelijks kunt zien.