Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Hoe dik wordt het sneeuwdek?

Delfzijl, 23.11.08

Onder invloed van een sneeuwstoring ontstaat er een laagje wit van enkele centimeters. We praten u bij over de laatste stand van zaken.

Aan het begin van de zondagmiddag bereikte een storing het vaste land van Nederland. Vooral aan de kust werd de sneeuw even vooraf gegaan door regen en natte sneeuw, maar niet ver van de kustlijn vandaan werd de sneeuw al veel vaster. In de loop van de middag en avond trekt het sneeuwgebied verder het land op en uiteindelijk gaat het overal geruime tijd sneeuwen.

Voor de storing uit lag de temperatuur 1 tot 4 graden boven nul, maar zodra de sneeuw uit de lucht komt viel daalde de temperatuur naar waarden rond het vriespunt en de temperatuur blijft tot maandagmorgen rond deze waarde schommelen. Daarmee zijn de ideale omstandigheden geboren om het sneeuwdek voor langere tijd te laten liggen.

De exacte hoeveelheden sneeuw verschillen sterk per regio. In het noordoosten van het land lijkt nog geen centimeter te vallen. In een brede strook die over de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel komt een laag van 2 tot 4 centimeter naar beneden. Verreweg de meeste sneeuw wordt in het zuiden van Nederland verwacht, want daar lopen de hoeveelheden op naar 3 tot 8 centimeter.

Interessant lagedrukgebied

Een lagedrukgebied dat zondag aan het begin van de middag nog boven Schotland lag trekt in de nacht naar maandag over Nederland in de richting van Duitsland. Dit is van grote invloed op de wind en deze is op zijn beurt van grote invloed op de sneeuwval. Rondom een lagedrukgebied draait de wind namelijk tegen de wijzers van de klok in. In vrijwel het hele land draait de wind hierdoor naar een meer noordoostelijke richting. Hiermee blijft een aflandige wind in stand, maar dit is lang niet overal het geval. In het uiterste zuiden van ons land ontstaat onder invloed van de passage van het lagedrukgebied namelijk een aanlandige wind.

De westelijke wind aan de zuidkant van dit lagedrukgebied is verantwoordelijk voor de aanvoer van zachtere lucht in het uiterste zuiden van Nederland. Hierdoor maakt de hier plaats voor regen. Dit is een lastige ‘net-wel of net-niet situatie’, want de precieze ligging van het lagedrukgebied is in situaties als deze moeilijk vast te stellen. We kunnen dus zeggen dat het in het uiterste zuiden en zuidwesten van Nederland gaat regenen, maar niet precies waar deze ‘sneeuwgrens’ komt te liggen.

Regen van tijdelijke aard

De regen in het uiterste zuiden van Nederland is, gelukkig voor de winterliefhebber, maar een tijdelijke neerslagvorm. De sneeuwstoring trekt maandag namelijk in de richting van het zuiden weg, waardoor het ook in het zuiden opnieuw gaat sneeuwen. Terwijl dit gebeurt wordt het vanuit het noorden droog en breekt ook de zon door. En dat is goed nieuws voor de mensen die niet van sneeuw houden, want dan lijkt er een einde te komen aan deze winterse perikelen, maar niet aan alle. Het blijft namelijk tot in de nacht naar woensdag op veel plaatsen nog vriezen.

Bron: Meteo Consult.