Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Oude tropische storm bracht een onstuimige nacht

Delfzijl, 05.10.08

Restanten van tropische stormen of orkanen kunnen wanneer ze op de Europese weerkaart verschijnen erg bepalend zijn voor het Nederlandse weer. Ook in het geval van tropische storm Laura. Eigenlijk valt het in twee woorden samen te vatten: regen en wind.

Al zaterdagavond waren de eerste invloeden van Laura te merken. De wind trok namelijk toen al flink aan. Vooral aan de noordwestkust waaide het flink. Het merendeel van de tijd lag de windsnelheid hier op een windkracht 8. Op twee stations werd in de late avond even een windkracht 9 gehaald.

Heel even storm

Vlieland was een van deze stations. Hier werd iets voor middernacht een windsnelheid van 41 knopen bereikt. Dat komt overeen met 75,9 kilometer per uur. Tussen 21.00 en 01.00 uur werd ook op de windpaal van Texelhors een snelheid van tenminste 41 knopen bereikt. De hoogste windsnelheid werd hier om 23.00 uur gemeten. Toen stond er een wind van 43 knopen, wat overeen komt met 79,6 kilometer per uur.

Maar het was niet alleen de constante wind die het een onstuimig geheel maakte. Ook de windstoten waren niet misselijk. Over het algemeen lagen deze aan de kust tussen 40 en 50 knopen. Het waarnemingsstation op Vlieland liet op 01.00 uur een duidelijke uitschieter naar boven zien. Toen werden windstoten van 55 knopen bereikt. Dat komt neer op een snelheid van 101,9 kilometer per uur. Je zou er maar tegenin moeten fietsen!

Zondvloed?

De wind was echter niet de grootste reden voor paniek, want eigenlijk was het maar een ‘huis, tuin en keukenstorm’. Dat waren de enorme hoeveelheden regen die door de modellen berekent werden. Het Europese model kwam met hoeveelheden tussen 50 en 100 millimeter. Maar het geven van een exacte verwachting werd door andere modellen extra moeilijk gemaakt. De modellen zaten namelijk wat betreft neerslaghoeveelheid en locatie van de neerslag niet op één lijn.

Met name het Engelse model was volledig de kluts kwijt. Dit model wist niet goed raad met het vele vocht dat door Laura onze kant op gebracht zou worden. Volgens dit model zou er in het noordwesten 6 uur tijd 120 millimeter neerslag vallen. De 24-uurs-som kwam voor deze regio zelfs uit op 200 millimeter. Ondanks deze ‘moessonachtige’ berekeningen bleek het noordwesten van Nederland wel de natste regio te zijn.

Dit zou meer dan het dubbele zijn van de gemiddelde maandsom voor de stations in deze omgeving. Deze ligt namelijk tussen 95 en 105 millimeter. In die context zou een vergelijking met een zondvloed niet meer dan terecht zijn.

In het noorden en noordwesten van Nederland was er op zondag rond het middaguur in 6 uur tijd al 30 millimeter gevallen. Tegen het einde van de middag was deze hoeveelheid in Julianadorp opgelopen tot meer dan 100 millimeter.

Geluk bij een ongeluk

Een combinatie van deze omstandigheden zou erg vervelende taferelen op kunnen leveren. De grond is namelijk niet in staat om deze hoeveelheden water snel af te voeren. In deze verzadigde grond kunnen bomen, die op dit moment nog vol in blad staan, door de vele wind makkelijk omwaaien.

Deze situatie deed zich gelukkig niet voor. De hoogste windsnelheden werden namelijk bereikt voordat de enorme hoeveelheden regen ons land zouden bereiken. Tot op heden zijn berichten over ontwortelde bomen uitgebleven. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat bomen door de wind blad en takken hebben verloren. Ook is het goed mogelijk dat er bomen zijn omgewaaid, maar nieuws hierover heeft ons op dit moment (nog) niet bereikt.

Bronnen: Meteo Consult, Klimaatatlas van Nederland.