Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 07-04-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag zijn er flinke perioden met zon, maar vooral de westelijk helft krijgt vanmiddag te maken met meer bewolking en kans op enkele winterse buien. Het wordt ongeveer 8 graden. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., eerst variabel, vanmiddag meest uit zuid tot zuidwest, aan de westkust is de wind vrij krachtig, 5 Bft..

In de nacht van maandag op dinsdag wordt het weer overal droog en krijgen opklaringen de overhand. Ook dan komt het kwik weer onder nul en het waait nauwelijks.

Synoptische ontwikkeling:

Een complex hoogtelaag boven Noordzee, Engeland, Ierland, Noord-Frankrijk, Benelux, noordwesten van Duitsland en Denemarken heeft in eerste instantie drie kernen. Eén van de kernen blijft vrijwel stationair boven de Noordzee liggen. Aan de grond zien we diverse laagjes die om elkaar heen draaien. Het belangrijkste laagje voor ons land bevindt zich boven het zuidelijk deel van de Vissersbank en dit laag trekt richting de Engelse oostkust en verplaatst zich richting onze noordwestkust om vervolgens weer naar het noordwesten te trekken. Het gevolg is dat de nu nog noordwestelijke aanvoer aan de grond wordt geblokkeerd en de aanvoer meer een zuidwest- tot westelijke aanvoer wordt met zelfs een relatieve rugopbouw boven ons land. Heeft het laagje eenmaal onze kustdistrict bereikt dan krijgt met name de westelijke helft van het land met buien te maken als gevolg van een spiraliserende comma om het laag.

Een uitzakkende hoogte trog is boven onze omgeving afgesnoerd. Dit hoogtelaag, gevuld met tamelijk koude lucht, zorgt in de meerdaagse periode voor een wisselvallig weertype. Aan de grond zien we dat meestentijds een complex lagedrukgebied met diverse kerntjes in de buurt of boven ons land aanwezig is. Afhankelijk van waar de lagedrukkernen zich exact bevinden, krijgen we in Nederland te maken met een variatie tussen noordoostelijke, noordwestelijke en zuidwestelijke stroming. De vandaag houden we een kans op winterse neerslag en de nachtelijke afkoeling tot onder het vriespunt groot is. Kijkende naar de EPS-periode dan lijkt de kans op een overgang naar een zonale of anticyclonale stromingpatroon geleidelijk iets groter te worden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Dinsdag wordt een dag met slechts nog een enkele bui, waarbij er waarschijnlijk alleen regen valt. Vooral in de ochtend schijnt de zon ook geregeld. Het wordt weer iets minder fris met 8-10 graden. De wind zuidwestelijk en zwak, 1-2 Bft..

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met zaterdag:

Woensdag zijn er dan weer wat meer regenbuien bij temperaturen rond 9 graden. De wind waait uit het westen of zuidwesten en is meest matig van kracht.

Daarna wordt het nog iets minder koud, waardoor de middagtemperatuur aan het einde van de week weer (net) in de dubbele cijfers komt. De nachten blijven nog wel even fris met temperaturen rond of net boven het vriespunt. Tot en met het weekend blijft het wisselvallig, met elke dag kans op wat regen of een bui. Ook daarna geven de weermodellen aan dat er nog weinig verbetering plaats zal vinden. Op zonnig lenteweer zullen we dus nog een tijdje moeten wachten, helaas.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Zo'n 60 % kans op het aanhouden van het wisselvallige weer en ca. 30 % kans op overgang naar een rustig en meer stabiel weertype, waarbij in beide gevallen de temperaturen rond of iets boven het langjaargemiddelde uitkomen.

Meteo Delfzijl - G. Molema.