Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 06-04-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

De zon schijnt geregeld en er valt slechts heel lokaal een enkele regen-, hagel of natte sneeuwbui. Er is een kleine kans op onweer. Er waait een zwakke tot matige, 2-3 Bft., en aan zee en op het IJsselmeer een vrij krachtige noordwestenwind, 5 Bft.. Vanmiddag wordt het een graad of 6 bij een verder afzwakkende wind. Tijdens een bui zakt het kwik naar een graad of 3.

In de nacht van zondag op maandag maakt het westen de meeste kans op een paar winterse buien. Elders bepalen opklaringen het weerbeeld, koelt het af tot rond het vriespunt en blijft het zo vrijwel overal droog. Aan de grond is zelfs matige vorst mogelijk.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hoogtelaag, op 00 UTC boven de Noordelijke Noordzee, trekt komende 48 uur naar het midden van de Noordzee en krijgt een uitbreiding richting Zuidwest-Engeland. Een laag boven Noord-Denemarken krijgt gedurende de eerste 18 uur meerdere kerntjes: boven centrale deel van de Noordzee en tegen de oostkust van Engeland. Hierna draaien de kerntjes om elkaar heen en waarvan één van de kerntjes op maandag 6 UTC tegen onze westkust wordt berekend. Het gevolg is dat de in eerste instantie noordwestelijke aanvoer aan de grond wordt geblokkeerd en de aanvoer meer een zuidwest- tot westelijke aanvoer wordt. Het gevolg is dat de aanstrijk over zee steeds kleiner wordt en dat ondanks de koude bovenlucht (-30 C > T500 > -40C ) de buienactiviteit zondag en maandagerg beperkt wordt en mogelijk zelfs tot het zuidwesten wordt beperkt.

Een uitzakkende hoogte trog boven onze omgeving krijgt een afsnoering boven onze omgeving. Dit hoogtelaag, gevuld met tamelijk koude lucht, zorgt in de meerdaagse periode voor een wisselvallig weertype. Aan de grond zien we dat meestentijds een complex lagedrukgebied in de buurt of boven ons land aanwezig is. Afhankelijk van waar de lagedrukkernen zich exact bevinden, krijgen we in Nederland te maken met een variatie tussen noordoostelijke, noordwestelijke en zuidwestelijke stroming. De eerste dagen houden we een kans op winterse neerslag en de nachtelijke afkoeling tot onder het vriespunt groot is. Kijkende naar de EPS-periode dan lijkt de kans op een overgang naar een zonale of anticyclonale stromingpatroon geleidelijk groter te worden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Maandag overdag verandert er weinig. Er zijn perioden met zon, maar vooral in het westen en zuiden is er bewolking en komen buien met winters karakter voor. Het wordt ongeveer 6-8 graden. Er staat zwakke tot matige zuidwestenwind, 2-3 Bft.

In de nacht naar dinsdag gaat het weer enkele graden vriezen.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met vrijdag:

Dinsdag wordt een dag met slechts nog een enkele bui, waarbij er waarschijnlijk alleen regen valt. Vooral in de ochtend schijnt de zon ook geregeld. Het wordt weer iets minder fris met 8-9 graden.

De geleidelijke temperatuurstijging zet door, waardoor de middagtemperatuur aan het einde van de week weer (net) in de dubbele cijfers kan komen en de kans op vorst in de nacht sterk afneemt. Het blijft helaas wel wisselvallig met elke dag enkele buien.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Zo'n 50 % kans op het aanhouden van het wisselvallige weer en ca. 40 % kans op overgang naar een rustig en meer stabiel weertype, waarbij in beide gevallen de temperaturen rond of iets boven het langjaargemiddelde uitkomen.

Meteo Delfzijl - G. Molema.