Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 05-04-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er is veel bewolking en er valt af en toe regen. Vanaf de tweede helft van de ochtend arriveren vanuit het noordwesten geleidelijk enkele opklaringen. Vanmiddag is het overal wisselend bewolkt en zijn er van tijd tot tijd buien, later mogelijk met hagel en onweer. De maxima liggen rond de 8 graden en er waait dan een matige, 4 Bft., boven de binnenwateren een vrij krachtige tot krachtig, 5-6 Bft., en aan zee een krachtig tot harde wind uit noordwest tot noord, 6-7 Bft.

Vanavond houden de buien vooral in de kustprovincies aan. Verder in het binnenland nemen ze sterk in aantal af. De minima komen uit rond 1 graad in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. In de kustprovincies wordt het met 2-4 graden iets minder fris.

Synoptische ontwikkeling:

Een hoog bij IJsland heeft een uitloper naar Bretagne. Een lagedrukgebied, 00 UTC boven de midden Noorwegen, blijft vrijwel stationair. Het bijbehorende koufront van het lagedrukgebied passeert in de ochtend het land. Het koufront wordt gevolgd door een trog en achter deze trog komt een sterke polaire aanvoer opgang met T500 < -35C en Theta-w850 < 2 C.

Een uitzakkende hoogte trog boven onze omgeving krijgt een afsnoering boven onze omgeving. Dit hoogtelaag, gevuld met tamelijk koude lucht, zorgt voor een wisselvallig weertype. Aan de grond zien we dat meestentijds een complex lagedrukgebied boven ons land aanwezig is. Afhankelijk van waar de lagedrukkernen zich exact bevinden, krijgen we in Nederland te maken met een variatie tussen noordwestelijke en zuidwestelijke stroming. De stromingsrichting geeft een indicatie voor een (te) koude of een gemiddelde temperatuur. De eerste dagen houden we een noordwestelijke aanvoer, waardoor de kans op winterse neerslag en nachtelijke afkoeling tot onder het vriespunt groot is. Kijkende naar de EPS periode dan lijkt de zuidwestelijke stroming de overhand te krijgen, hetgeen in de temperatuur staafdiagrammen terug te vinden is als rond de jaargemiddelde waardes. Aan het eind van de EPS-periode vertonen nu enkele clusters invloed van hogedruk, hetgeen een trendbreuk is met de voorafgaande berekeningen. Vooralsnog behoren deze oplossingen tot een minderheid.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen wordt een dag met veel buien. Hierbij is onweer, hagel en zelfs natte sneeuw mogelijk. Tussen de buien door wordt het maximaal een graad of 6, tijdens een flinke bui is het 1-3 graden. Er staat een wat variabele wind die overwegend uit westelijke richtingen komt.

In de nacht naar maandag is het meest droog en zal het naar verwachting in grote delen van het land een graadje gaan vriezen.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met donderdag:

Maandag lijkt het weer sterk op dat van morgen, want er komen weer winterse buien voor. Volgend de laatste verwachtingen door wordt het met 6-8 graden wel net een graadje warmer. In de nacht naar dinsdag lijkt het desondanks weer licht te gaan vriezen.

Dinsdag wordt een dag met slechts nog een enkele bui, waarbij er waarschijnlijk alleen regen valt. Het wordt weer iets minder fris met 8-9 graden.

De geleidelijke temperatuurstijging zet door, waardoor de middagtemperatuur aan het einde van de week weer (net) in de dubbele cijfers kan komen en de kans op vorst in de nacht sterk afneemt. Het blijft helaas wel wisselvallig met elke dag enkele buien.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Ca. 70% op het aanhouden van het wisselvallige weer met temperaturen rond de langjaargemiddelde waarden.

Meteo Delfzijl - G. Molema.