Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 04-04-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In het algemeen veel bewolking en in de loop van de ochtend van het westen uit kans op wat lichte (mot)regen. Er kan later op de dag ook af en toe de zon even schijnen. De middagtemperatuur ligt rond de 10 graden. De zuidwestenwind neemt toe tot matig, 3-4 Bft.

In de avond gaat het vanuit het noordwesten in het gehele land regenen. De minimumtemperatuur ligt rond de 6 graden.

Synoptische ontwikkeling:

Aan de oostflank van een hogedrukgebied met het centrum zuid van Ierland wordt met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Een zwak warmtefront, behorend bij een laag nabij IJsland, trekt oostwaarts en bereikt rond 09 UTC de westkust en passeert ca. 12 UTC onze oostgrens. In de nacht naar zaterdag bereikt het bijbehorende koufront het noorden. Na koufrontpassage komt een noordwestelijke stroming op gang met aanvoer van koude polaire lucht waarin buien tot ontwikkeling komen, waarbij de kans op winterse neerslag een steeds grotere kans maakt (T500= -35 C en Theta-w850=1 C, Boydenindex>95).

Over de top van een hoogterug met as van Ierland naar Portugal verplaatst een lage drukgebied zich van IJsland richting Scandinavië. Een bijbehorend frontensysteem trekt vandaag en morgen over ons land. Na passage van het koufront wordt als gevolg van het uitzakken van kou achter dit front de weg vrij gemaakt voor het uitzakken van een hoogtelaag over de Noordzee naar West-Europa (Nederland). Dit hoogtelaag, gevuld met tamelijk koude lucht, zorgt voor een wisselvallig weertype. Afhankelijk van waar de lagedrukkernen zich exact bevinden, krijgen we in Nederland te maken met een variatie tussen noordwestelijke en zuidwestelijke stroming. De stromingsrichting geeft een indicatie voor een (te) koude of een gemiddelde temperatuur. Kijkende naar de EPS periode dan lijkt de zuidwestelijke stroming de overhand te krijgen, hetgeen in de temperatuur staafdiagrammen terug te vinden is als rond de jaargemiddelde waardes. Voor de meerdaagse periode zijn de (noord)westelijke koude oplossingen de meest waarschijnlijke leden van de EPS.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen kan de paraplu uit de kast worden gehaald, want het wordt een regenachtige dag. Een koufront passeert over het land en erachter komt Nederland in wat koudere lucht terecht. Dan daalt de maximumtemperatuur naar 7-9 graden. Aan zee waait er een matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten, 4-5 Bft.. In de nacht koelt het af tot rond het vriespunt, aan zee is het een paar graden boven nul.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met woensdag:

Zondag wordt het nog iets kouder, dan wordt het 4-7 graden. Ook valt er geregeld wat neerslag, mogelijk soms zelfs met een winters karakter. Aan zee en in het noordwesten staat er een vrij krachtige tot krachtige wind uit het oosten tot noordoosten. In de nacht naar maandag daalt het kwik alweer tot rond het vriespunt.

Na het weekend blijft het wisselvallig. Maandag is het nog erg fris, daarna lopen de temperaturen langzaam op richting normale waarden voor de tijd van het jaar.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 80%) op het aanhouden van het wisselvallige weer met oplopende temperaturen naar rond de langjaargemiddelde waarden.

Meteo Delfzijl - G. Molema.