Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 03-04-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In eerste instantie overheersen de wolken en met uitzondering van het zuidoosten is het op de meeste plaatsen droog. Later op de dag neemt de kans op neerslag af en de kans op wat zon toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer 10-11 graden en de wind, uit noordwest tot noord, is meest matig, 3-4 Bft., en aan de kust en op het IJsselmeer eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er opklaringen en kan er lokaal mist gevormd worden. De minimumtemperatuur ligt rond 3 graden en er staat weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Aan de oostflank van een hogedrukgebied met zwaartepunt west van Bretagne en aan de westzijde van een opvullend laag boven Denemarken wordt met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. De lucht is onstabiel van opbouw tot ca. 5000 voet en de SC-velden met toppen in het ijs zorgen voor plaatselijke neerslag (Ra/Dz). Onder invloed van een uitbreiding van een rug over ons land trekt een warmtefront, behorend bij een laag op 560N25W, verder in activiteit afnemend oostwaarts en bereikt gedurende de vrijdagochtend de westkust om vervolgens gedurende de middag enige neerslag te produceren.

Over de top van een hoogterug met as van Ierland naar Portugal verplaatst een lage drukgebied zich van IJsland richting Scandinavië. Een bijbehorend frontensysteem trekt weinig actief de eerste dagen van de meerdaagse periode over ons land. De positie van de rugas wordt als gevolg van het uitzakken van kou achter dit oostwaarts trekkende laag naar het westen geduwd, hetgeen de weg vrij maakt voor het uitzakken van een hoogtelaag over de Noordzee naar West-Europa (Nederland). Dit hoogtelaag, gevuld met tamelijk koude lucht, zorgt voor een wisselvallig weertype. Afhankelijk van waar de lagedrukkernen zich exact bevinden, krijgen we in Nederland te maken met een variatie tussen noordwestelijke en zuidwestelijke stroming. De stromingsrichting geeft een indicatie voor een (te) koude of een gemiddelde temperatuur. Kijkende naar de EPS periode dan lijkt de noordwestelijke stroming de overhand te krijgen, hetgeen in de temperatuur staafdiagrammen terug te vinden is. Voor de meerdaagse periode zijn de koude oplossingen de meest waarschijnlijke leden van de EPS.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen is er na een grijze start is er in de ochtend ruimte voor af en toe zon. In de middag neemt de bewolking snel toe, maar kan het lokaal wat (mot)regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 11 graden op de Wadden tot misschien wel 14-15 graden in Limburg. De wind wordt west tot zuidwest, matig, 3-4 Bft.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met dinsdag:

Komend weekend lijkt het lenteweer alweer voorbij te zijn, want vanuit het noordwesten stroomt dan koude lucht binnen en de atmosfeer wordt onstabieler.

Zaterdag valt er hierdoor ook een enkele bui, mogelijk met hagel. De maximumtemperatuur ligt dan rond de 8 graden.

Zondag echter worden de buien talrijker en kan er ook onweer en een vlok natte sneeuw voorkomen. Het wordt dus guur, maar een herhaling van het winterse weer van eind vorige maand is niet waarschijnlijk. Het wordt dan niet warmer dan 6 graden.

Volgende week wordt het wel weer iets minder koud, maar het wisselvallige karakter raken we niet kwijt. De maximumtemperaturen liggen rond de 8 graden en lokaal kan er zelfs nog wat nachtvorst voorkomen.

Na aanstaande dinsdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 80%) op het aanhouden van het wisselvallige weer, echter met temperaturen, zowel 's nachts als overdag, oplopend naar waarden rond de langjaargemiddeldes.

Meteo Delfzijl - G. Molema.

Categorie: Weersverwachtingen
Hits: 545