Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 31-03-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is eerst nog bewolkt en zijn er in het noorden van het land vanochtend nog enkele buien. Van het zuidwesten uit breekt de bewolking geleidelijk en komt de zon tevoorschijn. Zeer lokaal is er dan nog kans op een buitje en daarbij is kans op wat onweer. Het wordt vanmiddag zo'n 11 graden. Lokaal is 14-15 graden mogelijk. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., soms uit zuidwestelijke richting, dan weer veranderlijk.

Komende nacht is het helder en er ontstaan lokaal enkele mistbanken. Het koelt af naar 5 graden. De wind is zwak uit zuidelijke richtingen, 1-2 Bft.

Synoptische ontwikkeling:

Ons land vandaag onder invloed van het anticyclonale deel van een zadelgebied met op hoogte de passage van de 500 hPa trog. In het noorden van het land ligt vanochtend nog een noordoostwaarts wegtrekkende trog. De aangevoerde lucht is onderin onstabiel van opbouw, maar wordt geleidelijk op hoogte steeds droger. De bewolking breekt vanochtend van het zuidwesten uit en er ontstaat wat cumulus bewolking die heel lokaal nog aanleiding kan geven tot een bui. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. Dinsdag overdag nadert en passeert een occlusiefront.

Op de westelijke Oceaan staat een krachtige weststroming waarin frontensystemen richting Europa trekken. In het zeegebied tussen IJsland en de UK ligt een complex lagedrukgebied. Boven het westen van Europa staat aanvankelijk een zuidelijke bovenstroming, waarin langs de 10 graden OL een golvende frontale zone ligt. Vandaag (maandag) passeert de opvullende hoogtetrog, die een afsnoering krijgt boven de Middellandse Zee. Na passage van de hoogtetrog passeert dinsdag overdag een occlusiefront. De tweede helft van de week komt ons land onder invloed van een hogedrukgebied boven Biskaje. Het hoog heeft een uitloper richting Britse Eilanden. Ons land blijft op de oostflank van de rugas in een NW-stroming, met een kleine kans op een bui. Zaterdag trekt een actieve depressie via Schotland over de Noordzee naar ons land. Tijdens de EPS periode blijft dit laag boven onze omgeving ""malen"".

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Dinsdag overdag neemt de bewolking van het westen uit snel toe en in de ochtend gaat het van het westen uit enkele uren regenen. Later op de dag klaart het van het westen uit weer op. Het wordt ongeveer 12 graden. De zuidelijke wind neemt overdag toe tot matig of vrij krachtig, 4-5 Bft., aan de kust tot krachtig, 6, in het Waddengebied naar hard, 7 Bft., en draait in de middag naar zuidwest.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met zaterdag:

Na morgen komen we meer onder de invloed van een hoge druk gebied. Het weer wordt dus iets stabieler en droger. Hoe lang dit zal duren is echter moeilijk te zeggen.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op neerslag is groot, zo'n 70%. De temperatuur ligt waarschijnlijk op of iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Meteo Delfzijl - G. Molema.