Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 30-03-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In een groot deel van het land bepaalt bewolking het weerbeeld, maar naar het oosten toe is er soms ook wat zon. Verder regent het momenteel ten westen van de lijn Leeuwarden-Breda. De temperatuur ligt rond 10 graden bij een matige, 4 Bft., aan zee en op het IJsselmeer een vrij krachtige tot krachtige, 5-6 Bft., wind uit zuidelijke richtingen.

Geleidelijk aan krijgt de bewolking ook in het oosten de overhand en neemt ook daar de kans op (buiige) regen toe. Onweer is daarbij niet uit te sluiten. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11 graden in het westen tot 15 in het oosten van het land. Later in de middag neemt de wind in kracht af en wordt vanavond geleidelijk zwak en veranderlijk, 1-2 Bft.

Komende nacht is het eerst nog bewolkt met wat regen in het oosten. Van het westen uit klaart het op en kan plaatselijk mist ontstaan. Het wordt ongeveer 6 graden, er staat weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied nabij het noorden van Ierland trekt noordoostwaarts. Het koufront ligt zuidwest-noordoost georiënteerd langs onze kust. Een golf in het front trekt vandaag noordoostwaarts over het westen van ons land, waarna het front zich later vandaag verder oostwaarts verplaatst. Het front wordt vooraf gegaan door een Warm Conveyor Belt, waarop prefrontaal ook wat buien kunnen ontstaan. Deze buien kunnen volgens het model rond 06 UTC het zuidwesten bereiken en noordoostwaarts over het land trekken (op de composiet radarbeelden is die ontwikkeling overigens om 04 UTC ook te zien). Het koufront ligt om 12 UTC boven de westkust en trekt vanmiddag en vanavond langzaam oostwaarts naar Duitsland.

Tot begin komende week hebben we te maken met een sturend laag zuid van IJsland. Op de Oceaan staat een krachtige westelijke stroming waarin frontensystemen richting Europa trekken. Aanvankelijk passeert zaterdag een trekrug, op de westflank van die rug krimpt de wind naar zuid en voert daarmee relatief zachtere lucht aan. Zondag passeert een volgende frontale zone. Maandag komt ons land onder invloed van een passerende vore, dinsdag passeert een volgend front. De tweede helft van de week komt ons land onder invloed van een hogedrukgebied boven Biskaje. Het hoog heeft een uitloper richting Britse Eilanden. Ons land blijft op de oostflank van de rugas in een NW-stroming, met een kleine kans op een bui. Tijdens het volgende weekeinde en de dagen erna neemt de neerslagkans weer wat toe op de cyclonaliteit boven Scandinavië.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Maandag klaart het verder op en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het wordt ongeveer 11 graden aan de kust en landinwaarts kan het lokaal 15 graden worden. De wind is zwak tot matig, kracht 3 of minder, en komt meest uit zuidwest.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met vrijdag:

Na morgen blijft het wat wisselvallig, met kans op buien. De temperaturen blijven vrij zacht. Vanaf woensdag wellicht droger en zonniger.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op neerslag neemt weer toe, richting 70%. De temperatuur daalt waarschijnlijk tot iets onder de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Meteo Delfzijl - G. Molema.