Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 29-03-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend zijn er in het noorden van het land nog eerst enkele buien. Deze zullen spoedig wegtrekken naar het noordoosten en worden gevolgd door opklaringen. De wind is west tot zuidwest en neemt af tot matig, 3-4 Bft., aan de kust tot vrij krachtig of krachtig, 5-6 Bft. en draait in de loop van de dag naar zuid.

Vanmiddag wisselen stapelwolken en opklaringen elkaar af. Er is een kleine kans dat een dappere opbollende wolk het buienstadium bereikt, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De zon en milde temperaturen van rond de 11 graden zorgen ervoor dat het lenteachtig aanvoelt.

Vanavond en komende nacht neemt de bewolking toe op nadering van een storing vanaf de Noordzee. Het regengebied blijft echter treuzelen, waardoor het waarschijnlijk overal droog blijft. De bewolking en een stevige zuidelijke wind zorgen ervoor dat het zacht blijft met 4 graden in Limburg tot 8 aan zee. De zuidelijke wind is matig of vrij krachtig, 4-5 Bft., aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6, in het Waddengebied soms hard, 7 Bft.

Synoptische ontwikkeling:

Een complex lagedrukgebied met een kern nabij de Faeröer verandert weinig van plaats. Een rug van hogedruk passeert zaterdagochtend ons land. Op de westflank van deze rug neemt de wind later vandaag weer toe op de nadering van een koufront. Het koufront passeert met wat buiige regen in de ochtend het westen van het land, doch heeft zondagmiddag de neiging boven het oosten van het land te vertragen. Ook de pseudoloop geeft die vertraging goed weer.

Tot begin komende week hebben we te maken met een sturend laag zuid van IJsland. Op de Oceaan staat een krachtige westelijke stroming waarin frontensystemen richting Europa trekken. Aanvankelijk passeert zaterdag een trekrug, op de westflank van die rug krimpt de wind naar zuid en voert daarmee relatief zachtere lucht aan. Zondag passeert een volgende frontale zone. Maandag komt ons land onder invloed van een passerende vore, dinsdag passeert een volgend front. De tweede helft van de week komt ons land onder invloed van een hogedrukgebied boven Biskaje. Het hoog heeft een uitloper richting Britse Eilanden. Ons land blijft op de oostflank van de rugas in een NW-stroming, met een kleine kans op een bui. Tijdens het volgende weekeinde en de dagen erna neemt de neerslagkans weer wat toe op de cyclonaliteit boven Scandinavië.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen doet de lente een stapje terug. Nadat de zon in het oosten nog even waterig geschenen wordt het overal bewolkt. Vooral in de middag valt er soms regen. Doordat het regengebied zo sloom over ons land beweegt weten opklaringen op de Noordzee ons pas na zonsondergang te bereiken. De temperatuur loopt opnieuw op tot zo'n 12 graden. De zuid tot zuidwestenwind neemt in de middag iets in kracht af.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met donderdag:

Maandag lijkt een aardige dag te worden. Het slome regengebied verpietert en trekt naar onze oosterburen weg. De zon breekt regelmatig door de stapelwolken heen en de kans op een bui is klein. De zuidenwind neemt gas terug, waardoor het met 10 graden aan zee tot 13 in Overijssel en Drenthe weer lente is in ons land.

Zoals maart eindigt lijkt april verder te gaan. Voorlopig zit er nog geen periode met stabiel voorjaarsweer in het verschiet. Hiervoor liggen depressies veel te dicht bij ons in de buurt. Het blijft dus wisselvallig met een stevige westenwind en soms een bui. Met temperaturen boven de 10 graden hoeven we echter niet te vrezen dat april ook een winterse uitsmijter in petto heeft.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Waarschijnlijk neemt de kans op regen weer wat toe (richting 50% kans). De temperatuur ligt meest op of iets boven de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Meteo Delfzijl - G. Molema.