Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 28-03-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Laaghangende bewolking, nevel en mist bepalen in een groot deel van het land het weerbeeld, maar 't is wel droog. In de loop van de ochtend verdwijnt de mist, maar veel ruimte voor de zon zal er niet zijn. Op nadering van een frontaal systeem neemt de bewolking vrij snel toe en gaat het vanmiddag van het westen uit regenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8-9 graden. Er staat een zwakke, lokaal matige, wind uit zuid tot zuidwest. De wind neemt toe tot matig of vrij krachtig, 4-5 Bft., aan de kust en op het IJsselmeer tot krachtig of hard, 6-7 Bft.

Het regengebied verlaat rond middernacht ons land, maar daarna is er vannacht ook nog kans de kans op een bui. De minimumtemperatuur ligt omstreeks 4 graden. Verder is de wind dan west tot zuidwest en verandert weinig in kracht.

Synoptische ontwikkeling:

Laag NW van Ierland trekt verder noordoostwaarts en ligt vanavond noord van Schotland. Bijbehorend frontensysteem occludeert verder, waardoor ons land alleen met de passage van een occlusie te maken krijgt (iets voor 18 UTC op de westkust en een uur of 4 later bij de oostgrens). Na passage nog een troggetje en daarna een vrij vlakke rug van hogedruk. Een laag, nu nog ver op de Oceaan t.h.v. 50N45W, trekt morgenavond over Ierland/Schotland noordoostwaarts. Bijbehorend frontensysteem trekt dan over het midden/noorden van de Noordzee.

Tot aan het begin van de volgende week hebben we te maken met een sturend laag zuid van IJsland. Op de Oceaan komt een krachtige westelijke stroming tot stand, bij ons is de stroming zuidwestelijk. Een frontensysteem passeert ons vanavond. Zondag passeert een volgend frontaal systeem. Maandag trekt een randstoring in activiteit afnemend over onze omgeving noordoostwaarts. Daarna verplaatst het sturend laag zich noordoostwaarts. Net west van Ierland vormt zich dan een blokkerend hoog. Vanaf woensdag 2 april krijgen we daardoor met een noordwestelijke stroming te maken waarbij lagedrukkernen op ruime afstand worden gehouden. Vanaf volgende weekend echter neemt de cyclonale invloed weer toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Zaterdag overdag hebben we te maken met een rug van hogedruk. De zon schijnt geregeld en het blijft vrijwel overal droog. De temperatuur komt 's middags uit op zo'n 11 graden en de wind draait later weer van zuidwest naar zuid en neemt af tot matig, 3-4 Bft.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met woensdag:

Zondag wordt het zelfs nog ietsje warmer dan morgen, maar buiten dit is het een stuk minder weer. Mogelijk is de (vroege) ochtend in Oost-Nederland nog droog, maar voor de rest valt de dag in het water. Een storing trekt gedurende de dag langzaam van west naar oost over het land. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.

Begin volgende week wordt het vrij aangenaam weer. Er is een buienkans, maar we zien toch ook geregeld de zon. Met temperaturen overdag van 11-15 graden laten we de winter definitief achter ons.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

60-70% kans op een overgang naar een wisselvalliger weertype met temperaturen rond of iets boven normaal.

Meteo Delfzijl - G. Molema.